„Odchudzona” NUTELLA- czy faktycznie jest ZDROWSZA? Zobaczcie sami!

Pierwszy raz od wprowadzenia Nutelli  na rynek producent zmienił jej skład. W wydanym przez Centrum Ochrony Konsumentów w Hamburgu komunikacie, można zobaczyć, że ukochany przez wszystkie dzieci ale i dorosłych krem czekoladowo- orzechowy odchudzono… ale z ilości dodawanego do niej kakao i orzechów laskowych, a więc składników, które są w nim najbardziej pożądane. Lukę tą wypełniają mleko proszku, którego zawartość wzrosła z 7,5 do 8,5% oraz cukier z 55,9 na 56,3%. Trzeba nadmienić, że odchudzanie dotknęło też tłuszcz, który zmniejszono z 31,8 na 30,9%. Jak zapewnia producent zmiany te nie wpłynęły na smak kremu.

Specjaliści z dziedziny dietetyki nie mają jednak wątpliwości, że taka zmiana składu jest mało znacząca i nie wpływa w żaden sposób na to, że krem ten stanie się zdrowszy. Bowiem składniki, które są w Nutelli najbardziej wartościowe widnieją na końcu listy, a więc występują w śladowych ilościach. 

Zmiany te nie zachwyciły również miłośników tego kremu. Ciekawe taki krok producentów nie odchudzi… zysków ze sprzedaży Nutelli. 

źródło: dziennik.pl

zdjęcia: pixabay.com

KB

Komentarze

Komentarze