UWAGA! Odkryto, że żółty ser … ratuje życie! ZOBACZ!

Najnowsze badania chińskich naukowców pokazują zbawienne działanie sera. Codzienne jedzenie 40 gramów tego specjału (2 plasterki) może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca o 14 proc. i udaru mózgu o 10 proc.

Ser podnosi poziomy tak zwanego „dobrego” cholesterolu, jednocześnie obniżając poziom „złego” – wykazali badacze z Uniwersytetu Soochow. Ser zawiera również kwas, który może pomóc w zapobieganiu zatykania się tętnic – informuje „Daily Mail”. Ser składa się też z wapnia chroniącego kości i zęby, który niejako redukuje ilość wchłanianego tłuszczu – udowodnili chińscy naukowcy.

– Ser zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, ale też korzystne dla zdrowia składniki odżywcze – napisali autorzy najnowszego badania w „European Journal of Nutrition”.

Pełnotłusty ser, mleko i jogurt nie zwiększają zagrożenia, stwierdzono na podstawie 29 różnych badań. Ich brak natomiast może wywołać wiele szkód. Młodzi ludzie, zwłaszcza młode kobiety, którzy piją zbyt mało mleka ryzykują uszkodzenie kości i zachorowanie na osteoporozę.

sec/o2.pl

Komentarze

Komentarze