ZIMA TUŻ TUŻ! Czas na sadzenie … czosnku! ZOBACZ JAK!

Czosnek jest dość drogi w sklepach – ceny zaczynają się zwykle od 1 zł za sztukę. Warto go sobie zasadzić samemu! Do zasadzeń należy wybrać ząbki średnie oraz duże, aby uzyskać jak najlepszy plon. Wśród odmian czosnku ozimego wyróżnić można Arkus, Ceves, Harnaś, Huzar, Mega i Ornak.

 

KIEDY SADZIĆ?

 
Czosnek zimowy można wysadzać do połowy października – czasami wcześniej a czasami później, gdyż musi mieć on jeszcze czas na ukorzenienie się przed zimą ale nie na tyle, aby zaczął rosnąć wzwyż.

 

JAKA GLEBA? 

 

Czosnek jest dość wymagający. Najbardziej odpowiada mu ziemia próchnicza, przepuszczająca, niezbyt ciężka o obojętnym pH (6,5-7). Najlepiej się przyjmuje gdy przedplonem była fasola, pomidory, ogórki czy zboża.

 

NAWOŻENIE

 
Czosnek lubi nawożenie organiczne i dobrze na nie reaguje. Dobrze jest zaorać pole na głębokość około 30 cm i użyźnić ziemię nawozami fosforowymi i potasowymi.

 

JAK PIELĘGNOWAĆ?

 
Czosnek należy regularnie odchwaszczać (można wyściółkować słomą między rzędami), ogławiać i podlewać, aby nie dopuścić do przesuszenia ziemi.

 

SAMO SADZENIE

 

Czosnek zimowy należy sadzić na głębokości około 5-6 cm w rzędach oddalonych od siebie o 30-40 cm. Odległość pomiędzy roślinami w rzędzie powinna wynosić około 6 cm.

 

KIEDY ZBIERAMY?

 
Czosnek zbieramy gdy połowa liści jest wyschniętych, dolna część łodygi zaczyna się załamywać a łuska główki zaczyna pękać (w lipcu jeśli był sadzony jesienią). Nie warto zwlekać ze zbiorami i lepiej to zrobić wcześniej niż później, gdyż główki mogą się rozpaść na pojedyncze ząbki. Zbiory należy przeprowadzić podczas suchej, słonecznej pogody.
 
JAK PRZECHOWYWAĆ CZOSNEK BY BYŁ ŚWIEŻY ?
 
Po zebraniu czosnku należy skrócić jego łodygi i go dosuszyć (najlepiej w temp. 0 stopni C i wilgotności około 65-70%).

 

SEB/TIPY.INTERIA.PL

Komentarze

Komentarze