Tradycyjny smak majonezu wydaje się być czymś niezastąpionym. Często używany do sałatek, surówek, jajek na twardo czy innych pyszności gości w niemal każdej polskiej kuchni. Niestety nie należy do zdrowych produktów, ale jego smak możemy uzyskać dzięki innym równie smacznym kombinacjom. Oto i one!
Jogurt naturalny z przyprawami
Jeśli do jogurtu naturalnego dodasz ulubione przyprawy, możesz uzyskać podobny smak do tradycyjnego majonezu. Proponujemy tutaj dwie opcje. Wymieszać jogurt z odrobiną musztardy i taką kombinację dodać do sałatek czy jajek. Innym ciekawym rozwiązaniem może być połączenie go z odrobiną soli, świeżymi ziołami i ząbkiem czosnku. Jogurt będzie więc dobrą altrnatywą dla tłustego majonezu. Chroni przed mażdżycą i pomaga w walce ze wzdęciami czy zaparciami.
Hummus
Przysmak, który przywędrował do nas prosto z egipskiej ziemi. Jest łatwo dostępny w sklepach, ale także równie prosty w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia potrzebujesz jedynie puszki ciecierzycy wraz z zalewą, 4-5 łyżek pasty sezamowej tahini, ząbek czosnku, łyżkę kminku rzymskiego, łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, a także sól i pieprz do smaku. Gdy składniki już kupione, należy razem je zblendować i domowy hummus jak się patrzy!
Ricotta
Ricottę przypomina nieco twaróg, choć jej forma jest delikatniejsza. Uzyskiwana zwykle z serwatki ricotta uchodzi za klasyczny włoski specjał. Można ją podawać w wielu wariacjach. Jednak nasza propozycja to duet z pomidorami i ulubionymi ziołami. Tak przyrządzona doskonale pasuje do gotowanych jajek na twardo!
To jak, zdecydujecie się porzucić majonez i spróbować innych podobnych przysmaków?
Zdjęcie główne: https://www.instagram.com/barwinskaewa/
Komentarze
Komentarze