Nierzadko dieta kończy się w chwili, kiedy pokusa na zjedzenie ulubionych słodyczy jest zbyt silna. Można temu zapobiec! Oto 4 proste przepisy na zdrowe zamienniki słodyczy bez pieczenia. Te przekąski to prawdziwe bomby energetyczne!
Baton z migdałami
Składniki
60 g oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka syropu klonowego
25 g zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g masła migdałowego
szczypta soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej
140 g migdałów
25 g suszonej żurawiny
15 g płatków kokosowych
Sposób przyrządzania
Olej kokosowy roztopić i lekko przestudzić. Miód, syrop klonowy, siemię lniane, ekstrakt waniliowy, masło i sól zmiksować. Następnie rozdrobnić migdały, płatki kokosowe i żurawinę. Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do formy o wymiarach 15 cm na 15 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Całość docisnąć i schłodzić w lodówce. Gdy masa stężeje, kroić w prostokąty.
Rafaello
Składniki
200 g mąki migdałowej
4 łyżki mleka
3 łyżki miodu (30 g)
4 łyżki wiórków kokosowych
dodatkowo 12 sztuk migdałów blanszowanych
trochę wody
Sposób przyrządzania
Mleko, miód i mąkę połączyć. Łyżką nabrać porcję masy, do środka włożyć migdał i uformować kulkę. Zwilżyć kulkę odrobiną wody i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Rafaello przechowywać w lodówce. Można zamrozić.
Czekoladowo – bakaliowy batonik
Składniki
50 g gorzkiej czekolady
10 g orzechów laskowych
10 g pestek dyni
5 g płatków kokosowych
5 g pistacji
Sposób przyrządzania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na suchej patelni podprażyć orzechy, a następnie zawinąć w ręcznik papierowy i pocierać, by opadły z nich skórki. Orzechy, dynię, pistacje i płatki lekko rozdrobnić i połączyć z czekoladą. Uzyskaną masę przelać do innego naczynia. Schłodzić w lodówce. Gdy stężeje – kroić. Aby bakalie były widoczne na batoniku, należy ich część wysypać na dno naczynia, a pozostałe wymieszać z czekoladą i wtedy przelać do formy.
Kulki orzechowo – lniane
Składniki
55-60 g siemienia lnianego
30 g płatków kokosowych
80 g masła orzechowego
30 g miodu
Sposób przyrządzania
Siemię zemleć na mąkę, a płatki kokosowe rozdrobnić. Masło orzechowe połączyć widelcem z miodem, siemieniem i płatkami kokosowymi. Uformowane kulki schłodzić w lodówce. Kulki można mrozić. Skład kulek można wzbogacić kawałkami czekolady, żurawiną lub orzechami.
Źródło: Bator J., Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos.
Komentarze
Komentarze