Święta to maraton jedzenia. Dlatego często po tych 3 świątecznych dniach, często nie możemy dopiąć spodni. Wystarczy zachować umiar w jedzeniu i odjąć po kilkadziesiąt kalorii w trakcie przygotowania potraw. Dzięki temu możemy zjeść nawet o 700 kcal mniej!
Meny Wigilijne nienależny do najlżejszego. Dlatego przygotowaliśmy 6 propozycji, jak odchudzić niektóre potrawy.
Sałatka jarzynowa
Tradycyjna sałatka zawiera majonez, co czyni z niej prawdziwą bombę kaloryczną. Wystarczy go zastąpić jogurtem. Żeby nie było czuć różnicy w smaku, wymieszaj jogurt z ugotowanym żółtkiem i łyżeczką musztardy. Dzięki temu utniesz 100 kcal w porcji.
Grzyby w cieście
Grzyby same w sobie nie są zbyt kaloryczne, ale panierka już tak. Dlatego, aby odchudzić potrawę o ok. 40 kcal, zamocz grzyby w jajku, obtocz w otrębach i smaż na maśle klarowanym. Będzie nie tylko bardziej fit, ale także zdrowiej.
Kluski z makiem
Tradycyjny przepis zaleca wymieszanie maku z miodem – 50/50. Miód mimo, że zdrowy, jest także kaloryczny. Dlatego zastąp połowę porcji miodu jogurtem. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodaj erytrolu/ ksylitolu, wedle uznania. Tym sposobem zaoszczędzisz 125 kalorii.
Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz nie jest tuszący, jednak ciasto nadrabia kalorycznością. Dlatego zamień mąkę na żytnią lub razową. Dodatkowo, staraj się, aby ciasto było możliwie jak najcieńsze, a przed podaniem zamiast smażyć, podgrzej je w piekarniku. Ten sposób to 86 kalorii mniej.
Bigos
Możesz obciąć aż 170 kalorii! Wystarczy, że zrezygnujesz z większości mięsa i kiełbasy, a zamiast tego dodasz więcej suszonych grzybów i śliwek. Twoja wątroba Ci za to podziękuje.
Karp
Nie dość, że Karp jest tłustą rybą, olej i panierka czynią go prawdziwym wrogiem lekkiej diety. Dlatego zastąp go szczupakiem. Zamiast smażyć, upiecz ją w piekarniku. Natomiast, jeśli nie wyobrażasz sobie ryby bez smażenia, obtocz ją tylko w mące. Nie wchłonie ona Tule tłuszczy co bułka tarta.
Komentarze
Komentarze