Site icon Dziecko i Figura

Te dodatki do żywności mogą zrujnować twoje zdrowie. Sprawdź jak ich uniknąć.

 

Szkodliwe dodatki nie występują naturalnie w żywności. Są do niej dodawane po to, by ułatwić przygotowanie potrawy i przedłużyć jej przydatność do spożycia. Które dodatki mogą zaszkodzić najbardziej ?

Sztuczne barwniki spożywcze

Według Amerykańskiej Akademii Pediatrii barwniki mogą wpłynąć na zachowanie dzieci i nasilają objawy ADHD. Naukowcy ostrzegają ,że dzieci są bardziej podatne na działanie sztucznych barwników bo ich organizmy wciąż się rozwijają. Naturalne alternatywy dla sztucznych barwników to: burak, beta karoteny i ekstrakty owocowe.

Uważaj na azotany i azotyny

Są dodawane do peklowanych i przetworzonych mięs, ryb czy serów. Powodują raka układu pokarmowego i nerwowego. Światowa Organizacja Zdrowia uznała peklowaną żywność za główną przyczynę raka jelita grubego.

Trujące siarczyny

Występują w niektórych naturalnych produktach spożywczych ,ale są też dodawane jako środek konserwujący. Mają zapobiec przebarwieniom w produktach. Siarczyny znajdziemy w sosach, herbatnikach czy w cieście na pizzę. Mogą wywołać problemy z oddychaniem. Siarczyny występują pod takimi nazwami jak: dwutlenek siarki, wodosiarczyn potasu czy siarczyn sodu.

Sztuczne słodziki w natarciu

Są to sztuczne substytuty cukru, które są dodawane do napojów bezalkoholowych, produktów mlecznych , dżemów i galaretek. Występują w produktach uważanych za dietetyczne i „ bez cukru”. Właściwie nie mają kalorii.

Typowe sztuczne słodziki to: sacharyna, aspartam i sukraloza. Mimo dietetycznego przeznaczenia mogą przyczynić się do rozwoju otyłości. Zmniejszają uczucie sytości i zwiększają spożycie kalorii. Ich dietetyczne właściwości są tylko pozorne. U kobiet po menopauzie zwiększają ryzyko udaru, choroby wieńcowej oraz chorób serca.

Jak unikać sztucznych dodatków?

Czytaj etykiety na opakowaniach. Zwracaj uwagę na składniki. Ogranicz do minimum przetworzoną żywność czyli hot dogi, słodycze, frytki, sztuczne sosy. Wybieraj naturalne warzywa i owoce. Gotuj samodzielnie i jedz produkty pełnoziarniste oraz orzechy.

źródło: Wprost.pl

zdjęcie: Pixabay.com

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version