Karczoch jest jednym z ulubionych jadalnych pąków kwiatowych w sezonie zimowym. Jakie skrywa w sobie wartości odżywcze?
Korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia karczocha jest naprawdę wiele!
Oto tylko niektóre z nich!
- Karczoch zwyczajny ma mało kalorii i tłuszczu. 100 g tego pąka kwiatowego zawiera zaledwie 47 kalorii. Niemniej jednak, jest to jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Błonnik pokarmowy pomaga kontrolować zaparcia, obniża zły poziom cholesterolu lub „LDL”, wiążąc się z nim w jelitach i pomaga zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, zapobiegając wchłanianiu się toksycznych związków w żywności.
- Karczoch zawiera też cynarynę i seskwiterpen-laktony. Badania pokazują, że związki te nie tylko hamują syntezę cholesterolu, ale także zwiększają jego wydalanie wraz z żółcią, a tym samym pomagają w ogólnym obniżeniu całkowitego poziomu cholesterolu we krwi.
- Świeży karczoch jest doskonałym źródłem witamin i kwasu foliowego. Zapewnia około 68 µg na 100 g (17% zalecanego dziennego spożycia). Kwas foliowy działa jako kofaktor dla enzymów zaangażowanych w syntezę DNA. Badania wykazały, że odpowiedni poziom folianów w diecie w okresie przed poczęciem i we wczesnej ciąży, może pomóc w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u noworodka.
- Karczochy zawierają również umiarkowane ilości witaminy przeciwutleniającej – witaminy C (zapewniają około 20% zalecanych poziomów na 100 g). Regularne spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C, pomaga organizmowi rozwinąć odporność na czynniki zakaźne i usunąć z organizmu szkodliwe, prozapalne wolne rodniki.
- Karczoch to również jedno z dobrych źródeł witaminy K. Witamina ta odgrywa istotną rolę w zdrowiu kości, promując aktywność osteotropową (tworzenie kości). Odpowiednie poziomy witaminy K w diecie, pomagają też ograniczyć uszkodzenia neuronów w mózgu, a zatem odgrywają ważną rolę w leczeniu pacjentów z chorobą Alzheimera.
- Karczoch jest także dobrym źródłem związków przeciwutleniających, takich jak sylimaryna, kwas kawowy i kwas ferulowy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Łączna mierzalna siła przeciwutleniająca (ORAC) karczochów wynosi 6552 µmol TE/100 g.
- Karczoch jest również bogaty w grupę witamin z grupy B, takich jak niacyna, witamina B-6 (pirydoksyna), tiamina i kwas pantotenowy, które są niezbędne dla utrzymania optymalnych funkcji metabolicznych komórek.
- Ponadto, karczoch jest bogatym źródłem minerałów, takich jak miedź, wapń, potas, żelazo, mangan i fosfor. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi, poprzez przeciwdziałanie wpływowi sodu. Mangan jest wykorzystywany przez organizm ludzki jako kofaktor enzymu przeciwutleniającego, dysmutazy ponadtlenkowej. Miedź wymagana jest do produkcji czerwonych krwinek, zaś żelazo pomaga w syntezie czerwonych krwinek w szpiku kostnym.
- Dodatkowo, karczoch zawiera niewielkie ilości przeciwutleniających związków flawonoidowych, takich jak karoten-beta, luteina i zeaksantyna.
Czytaj też: Dlaczego warto jeść ogórki? To warzywo MA MOC…
Źródło: Nutrition-and-you.com
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze