Przełom zimy i wiosny sprzyja zachorowaniu na przeziębienie i grypę. Jak wzmocnić układ immunologiczny, by uniknąć tych schorzeń? Warto pić miksturę o działaniu antywirusowym i przeciwbakteryjnym.
Lista składników:
* ocet jabłkowy – 700 ml,
* czosnek posiekany – ¼ szkl. (działa antybakteryjnie, hamuje rozwój bakterii i zwalcza infekcje wirusowe),
* cebula posiekana – ¼ szkl. (źródło witaminy C),
* imbir posiekany – ¼ szkl. (ma działanie odkażające i przeciwzapalne),
* chrzan starty – 2 łyżki (zwalcza infekcje bakteryjne),
* kurkuma – 2 łyżki (działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo),
* papryczka chili – 2 szt.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz octu wrzucamy do wcześniej wyparzonego i osuszonego słoika. Powinny one go wypełnić do wysokości ⅔. Pozostałe miejsce zajmie ocet jabłkowy. Zamykamy słoik i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. W tym czasie codziennie dokładnie mieszamy jego zawartość. Po upływie tego czasu odcedzamy płyn.
Tak przygotowanym syropem trzeba płukać gardło. Zaczynamy od 1 łyżki stołowej, zwiększając dawkę sukcesywnie do 1 kieliszka.
Jeśli choroba już nas zaatakowała, ta mikstura sprawi, że szybciej się z niej wyleczymy. W przypadku osób zdrowych zadziała profilaktycznie.
Zobacz też: Dodaj do herbaty. NA ZAWSZE ZAPOMNISZ o grypie i przeziębieniu
Źródło: naturalnienaturalni.pl
Źródło zdjęcia: Instagram
Komentarze
Komentarze