Dyrektor naukowy Federalnego Centrum Badań nad Żywieniem, Biotechnologią i Bezpieczeństwem Żywności Rosyjskiej Akademii Nauk – Viktor Tutelyan – określił maksymalną porcję arbuza, jaką można zjeść bez szkody dla zdrowia.
Korzyści zdrowotne arbuzów
Według eksperta, arbuzy mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Owoce te są bogate w beta-karoten, witaminę B5, A, B6, krzem, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, cynk i fosfor. Zawierają również kwas foliowy i lizynę, która poprawia wchłanianie wapnia.
Umiarkowane spożycie arbuzów
Tutelyan zauważył, że umiarkowane spożycie arbuzów pomaga stłumić uczucie głodu, co może być przydatne przy odchudzaniu. Wynika to z faktu, że arbuzy są pełne wody, która wypełnia żołądek i zmniejsza chęć zjedzenia czegoś wysokokalorycznego.
Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety
Jest bardzo słodki
Ale dodając ten produkt do swojej codziennej diety, musisz ściśle monitorować jego ilość, ponieważ arbuz zawiera dużo cukru – od 5 do 10 gramów na 100 gramów miąższu, co może spowodować nadmierne obciążenie trzustki. Poza tym, niekontrolowane spożywanie tego owocu może prowadzić do nadwagi.
Zalecana dzienna dawka arbuza
Według Tutelyana, porcja dla dorosłych powinna wynosić do 400-500 gramów, a dla dziecka – 300-400 gramów, przy czym najlepiej jest jeść arbuzy po głównym posiłku.
Czytaj też: Użytkowniczka TikToka pokazała genialny sposób na umycie owoców i warzyw! Przetestujecie?
Źródło: Lenta
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze