Dietetyczka Olga Dekker z National Society of Dietitians nazwała awokado produktem, którego stosowanie pomaga w walce z nadwagą.
Bogactwo odżywcze awokado
Ekspertka zauważyła, że miąższ awokado zawiera ogromną ilość przydatnych witamin i minerałów, w tym wapnia, fosforu, potasu, żelaza, sodu, miedzi, jodu i magnezu, a także kwasu foliowego i witamin z grup B, A, C i K, dzięki czemu poprawia funkcjonowanie przewodu żołądkowo-jelitowego, spalanie tłuszczu i sprzyja utracie masy ciała.
Połowa awokado zawiera siedem gramów błonnika – to prawie 30 procent dziennej wartości. Ponadto kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, a L-karnityna przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się nadwagi.
Czytaj też: Co się stanie z TWOIM CIAŁEM, gdy regularnie będziesz jeść AWOKADO?
Inne właściwości zdrowotne awokado
1. Zmniejsza ryzyko zawału serca
Awokado zawiera tzw. dobry tłuszcz, który może pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Poza nienasyconym tłuszczem, awokado zawiera także kilka przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać zapaleniom i stresowi oksydacyjnemu w naczyniach krwionośnych. Rezultatem jest poprawa przepływu krwi i zdrowe serce.
2. Reguluje poziom cukru we krwi
Awokado może być również pomocne w regulowaniu poziomu cukru we krwi. W jednym z badań uczestnicy dodali połowę awokado do obiadu. Po spożyciu awokado doszło do uregulowania poziomu cukru we krwi. U osób, które pominęły dodanie awokado do posiłku nastąpił znaczny wzrost tego poziomu.
3. Działa przeciwzapalnie
Awokado zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i wysoki poziom innych związków przeciwzapalnych, takich jak fitosterole, polihydroksylowane alkohole tłuszczowe i przeciwutleniacze karotenoidowe. Zawarty w awokado kwas oleinowy działa pozytywnie na stawy. Jedząc codziennie awokado zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia wielu chorób, np. alergii, chorób serca, choroby Alzheimera oraz astmy.
Źródło: Poradnikzdrowie.pl
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze