Klasyczne brownie to ciasto na bazie czekolady. Trudno zatem uznać je za dietetyczne.
Tymczasem Anna Lewandowska proponuje upiec brownie z fasoli. Takie ciasto świetnie się sprawdza nie tylko na co dzień, ale może też zagościć na świątecznym stole.
Świąteczna inspiracja zdrowych słodkości! Powiem Wam, że każdy kogo częstuje tym brownie, nie może uwierzyć, ze jest na bazie fasoli (bez mąki). Dzięki temu ciasto ma dużo więcej białka i błonnika niż klasyczne brownie a banany i ksylitol sprawiają, że jest przepysznie słodkie ☺️
– zachwala trenerka.
A oto przepis!
Brownie z fasoli od Anny Lewandowskiej
„SKŁADNIKI DO BROWNIE:
500 g fasoli czerwonej w zalewie, 3 jajka, 5 łyżek kakao, 3 łyżki ksylitolu, 3 łyżki oleju kokosowego, 1 banan, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki wanilii
SKŁADNIKI DO POLEWY
4 łyżki oleju kokosowego, 4 łyżki kakao (lub rozpuszczonej czekolady), 2 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie), 1/3 szklanki wody
Odsącz fasolę z puszki i przepłucz wodą w sitku. Oddziel białko jaj i ubij je z ksylitolem na pianę. Dodaj fasolę do naczynia i zblenduj z jajkami i bananem, po czym dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj ponownie. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie uchyl piekarnik i zostaw ciasto na około 10 minut.
Po wyjęciu ciasta czas na polewę. Mieszamy w rondelku olej kokosowy z kakao (lub roztapiamy czekoladę), cukrem wanilinowym i wodą. Następnie polewamy nią ciasto i zostawiamy do ostygnięcia. Możecie użyć dowolnych składników do dekoracji: malin, truskawek lub siekanych orzechów.”
Poznaj 5 sposobów na barszcz idealny!
Komentarze
Komentarze