Jak poprawić swoją gospodarkę hormonalną? Podpowiadamy!
Dieta ma niewymierny wpływ na to, jak funkcjonuje organizm człowieka. Odpowiednie wybory żywieniowe zapewniają równowagę hormonalną, zwiększają wydolność fizyczną i intelektualną oraz sprawiają, że skóra i włosy wyglądają zdrowo i pięknie.
To właśnie hormony kontrolują nasze samopoczucie, trawienie, wydzielanie energii, libido, metabolizm i wygląd. Jeśli nie będziemy dostarczać sobie odpowiednich wartości odżywczych, organizm nie będzie mógł ich produkować.
Nasz system potrzebuje białka, tłuszczu i węglowodanów. Nie wolno go niczego pozbawiać. Tłuszcz jest jednym z najważniejszych elementów w hormonalnej układance. Hormony są bowiem wytwarzane przy pomocy niektórych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Bez nich nie powstaną i równowaga zostanie zachwiana. Jest to szczególnie ważne w przypadku kobiet.
Dieta powinna bazować na czystym białku, zdrowych tłuszczach, warzywach bogatych w antyoksydanty oraz lecznicze zioła.
Czytaj też: Obalamy mity na temat detoxu!
Oto lista pokarmów, jakie należy włączyć do swojego codziennego jadłospisu, by pomóc organizmowi w utrzymywaniu równowagi hormonalnej:
Białko – namoczone lub kiełkujące orzechy, fasola, nasiona, quinoa, soczewica, mięso (kurczak, indyk, wołowina, dziczyzna), jaja, dzikie ryby
Tłuszcz – olej kokosowy (w ogóle produkty pochodzenia kokosowego), awokado, masło ghee, żółtka jaj, orzechy i nasiona
Warzywa bogate w antyoksydanty – ciemnozielone (szparagi, brokuły, szpinak, kapusta, ogórki, etc.), kolorowe (zielona, czerwona, żółta papryka, czerwona kapusta, czerwona i biała cebula, pomidory i marchewka), skrobiowe (bataty i ziemniaki, buraki, karczochy i rzepa)
Przyprawy i zioła – cynamon, kurkuma, pieprz cayenne, kminek, czosnek, imbir.
Jeśli ciało otrzyma wszystko to, czego potrzebuje, osiągnie stan równowagi hormonalnej. Będzie można doświadczyć zdrowej skóry, stabilności emocjonalnej i energii. Ludzki organizm ma niesamowitą zdolność do samoleczenia, którego dokonuje, gdy zaspokaja się jego potrzeby na makro- i mikroskładniki.
Czytaj też: Dlaczego warto jeść paprykę? Jednym z powodów jest…
Źródło: Naturalblaze.com
Zdjęcia: Pixabay
Komentarze
Komentarze