Słynna australijska szefowa kuchni, Maggie Beer, powiedziała o tajemniczym składniku, którego używa do przygotowywania spaghetti bolognese – donosi Daily Mail.
Dodaje do niego… wątróbkę
Beer uważa, że wątróbka drobiowa czyni to danie jeszcze smaczniejszym.
„Wiem, że można przygotować spaghetti bez wątróbki, ale składnik ten doda tej potrawie trochę żelaza, korzystnych właściwości i smaku” – wyjaśniła.
Szefowa kuchni zdradziła, jak przygotować „wątróbkowe” spaghetti według jej przepisu.
Czytaj też: Wybierasz się NA RANDKĘ? Oto 5 rzeczy, których NIGDY nie powinnaś na niej jeść!
Krok po kroku
Najpierw Beer usmażyła pokrojoną cebulę i czosnek (dwa ząbki) na nierafinowanej oliwie z oliwek, dodała 300 g wątróbki drobiowej i smażyła wszystko przez około 2 minuty po obu stronach, aż mięso stało się brązowe. Następnie cebulę, czosnek i wątróbkę należy zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Pora na przyprawy i inne rodzaje mięs
W dalszej kolejności Beer umieściła liść laurowy na tej samej patelni, a następnie odrobinę pieczonej wołowiny i mieloną wieprzowinę (500 gramów) i usmażyła całość na średnim ogniu. Później dodała 200 gramów koncentratu pomidorowego, lampkę czerwonego wina, filiżankę bulionu mięsnego, odrobinę tymianku, smażoną cebulę i czosnek oraz usmażoną wcześniej wątróbkę, a następnie gotowała całość przez pięć minut i pozostawiła na małym ogniu przez kolejną godzinę. Danie należy na koniec posypać natką pietruszki.
Przetestujecie pomysł Beer, czy wolicie spaghetti w tradycyjnym włoskim wydaniu?
Źródło: Daily Mail
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze