Dzieci uwielbiają ciasteczka, cukierki, czekoladę… Same pyszności, ale niestety nie jest to zdrowe. Rodzice zastanawiają się, czym zastąpić słodycze i tu zazwyczaj pojawia się problem. Niestety, dzieci nie przepadają za szeroko pojętą zdrową żywnością. Podpowiadamy, co możesz podać dziecku, aby zaspokoić chęć na słodki smak, a zarazem dostarczyć mu niezbędnych witamin i składników.
Każdy rodzic chciałby, aby jego dziecko zdrowo się odżywiało. Niestety, nie jest to proste w czasach, gdy sklepowe półki uginają się od słodyczy. Z kolei typowa zdrowa żywność nie przyciąga uwagi naszych dzieci. Są jednak sposoby na przyrządzenie zdrowych przekąsek, które dzieci będą jadły ze smakiem, a które zarazem dostarczą dziecku ważnych składników pokarmowych i witamin.
Smoothie owocowe
Smoothie to napój zrobiony ze zmiksowanych owoców. Można także dodać inne zdrowe dodatki. Świetnie sprawdza się podczas upałów, a ponadto jest to bomba witaminowa. Przykładowo możesz zrobić smoothie ze zmiksowanego banana, jagód i jogurtu naturalnego. Napój jest słodki, jednak można dodać do niego odrobinę miodu dla smaku.
Warzywa z dipem
Możesz pokroić w paski marchewkę, paprykę, ogórka, jak również jabłko, czy gruszkę. Do tego przygotuj dip, który dzieci same będą mogły nabierać na kawałki warzyw i tak je zjadać. Dip można przygotować na słodko lub na słono. Dip na słodko można zrobić np. z jogurtu wymieszanego z miodem lub dżemem, natomiast dip na słono możemy przyrządzić z serka wiejskiego wymieszanego z ziołami. Z pewnością wersja na słodko bardziej przypasuje dzieciom, jednak warto wypróbować różne opcje.
Owocowe i warzywne chipsy domowe
Chipsy domowe możesz wykonać zarówno z suszonych plasterków owoców (np. jabłka lub banana), ale także z plasterków warzyw zapiekanych w piekarniku (np. ziemniaki, marchew, buraki cukinia). Jak to zrobić? Obierz i pokrój warzywa w cienkie plasterki pokrop oliwą i posyp przyprawami (np. odrobina soli, sproszkowana cebula, papryka słodka, zioła). Następnie, wyłóż chipsy na blaszkę i piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po ostygnięciu można je jeść na sucho, lub moczyć w dipie.
Egzotyczne owoce
Egzotyczne owoce są pyszne i słodkie. Można je podać w nietypowy sposób, aby zachęcić dziecko do ich zjedzenia. Zmiksuj banana, mango i trzy łyżki serka mascarpone. Dodaj soku z limonki, szczyptę kurkumy oraz garść nasion chia. Wymieszaj wszystko, a następnie przełóż gotowy mus do miseczek. Na wierzchu połóż pokrojone owoce: kiwi, ananasa i brzoskwinie. Taka przekąska jest bardzo zdrowa, pyszna i doda dziecku energii.
Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: Dlaczego dzieci powinny chodzić po drzewach? Będziesz zaskoczony!
Źródło: www.trzykolory.wp.pl
Komentarze
Komentarze