Nawyki żywieniowe w ciąży mają ogromny wpływ nie tylko na kondycję organizmu przyszłej mamy, ale także na rozwój płodu. Każda przyszła mama wie, że powinna się odżywiać zdrowo, jednak w praktyce nie jest to takie łatwe. Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę.
Dietę w ciąży można porównać do diety zawodowego sportowca. Dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i wysokowartościowa, ale także smaczna.
Brzmi banalnie, jednak w praktyce często brakuje nam świadomości na temat wartości odżywczych wybranych produktów. Od czego więc zacząć?
Podstawowe grupy produktów
Dieta ciężarnej musi być przede wszystkim zbilansowana, a więc nie powinno w niej zabraknąć żadnej z podstawowych grup produktów. O czym mowa?
Zbilansowana i zdrowa dieta zawiera:
- produkty białkowe
- produkty zbożowe
- mięso
- owoce i warzywa
- odpowiednią dawkę witamin
- płyny
Białko
Białko jest podstawowym budulcem. W czasie ciąży znacząco wzrasta zapotrzebowanie na białko. I mówimy tu wyłącznie o dobrej jakości białku.
Białko zawierają takie produkty jak:
- chude mleko i maślanka
- twaróg półtłusty
- jogurt naturalny
- żółty ser
- jajka
- mięso drobiowe, wołowe, cielęcina, wątróbka
- przekąski wysokobiałkowe (orzechy, nasiona, kiełki, soja)
Węglowodany
Węglowodany są dla organizmu paliwem do pracy. Unikaj jednak węglowodanów prostych, czyli cukru i słodyczy. Należy spożywać węglowodany złożone, które organizm trawi znacznie dłużej.
Źródła węglowodanów złożonych:
- pieczywo pełnoziarniste
- ryż brązowy
- kasze
- otręby
- nasiona roślin strączkowych
Tłuszcze
Tłuszcze są niezbędne dla funkcjonowania układu nerwowego. Najlepsze są zdrowe tłuszcze roślinne o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. olej rzekapowy i olej lniany). Warto także sięgać po pełnotłuste mleko, jaka, tłuste ryby, jak również orzechy i nasiona.
Witaminy i minerały
Odpowiednia dawka witamin i minerałów jest bardzo istotna dla rozwoju płodu.
W ciąży często dochodzi do niedoborów żelaza, co prowadzi do niedokrwistości. Z tego względu warto sięgać po źródło żelaza w diecie, czyli mięso wołowe, podroby i ryby.
Istotny dla rozwoju płodu jest także kwas foliowy, który bierze udział w procesach krwiotwórczych, jak również pełni kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego. Źródłem kwasu foliowego w diecie są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak brokuł, kapusta, szpinak, szparagi. Znajdziemy go także w roślinach strączkowych, kiełkach i owocach.
Źródłem pozostałych witamin i minerałów są przede wszystkim warzywa i owoce, które także pełnią dla organizmu funkcję nawadniającą. Nie zapominaj jednak o przysłowiowej „szklance wody”.
Tego unikaj!
Wiemy już po jakie produkty powinna sięgać przyszła mama. A na co uważać i czego należy unikać?
Z tego zrezygnuj:
- alkohol (przyczynia się on do opóźnienia wzrostu płodu oraz m.in. do powstania zaburzeń w układzie nerwowym dziecka)
- surowe, niedopieczone mięso i ryby (potencjalne źródło toksoplazmozy)
- surowe jajka (potencjalne źródło salmonelli)
- niepasteryzowane mleko i jego przetwory (potencjalne źródło bakterii, które wywołują listeriozę- chorobę, która może skutkować poronieniem)
- przetworzona żywność (dania instant, słone przekąski, gazowane napoje, fast- foody) -jest ona ubogowartościowa i niewskazana nie tylko dla kobiet ciężarnych
Źródło: www.ktomalek.pl
Komentarze
Komentarze