Dietetycy ZALECAJĄ jedzenie jednej porcji DZIENNIE! Zobacz dlaczego WARTO jeść JOGURTY!

Dietetycy zalecają, by w codziennej diecie jogurty stanowiły dwie porcje nabiału. Dlaczego?

Bo dostarczają składników, dzięki którym można między innymi wzmocnić kości.

Niedobory wapnia to jeden z głównych problemów żywieniowych Polaków. Tymczasem, pierwiastek ten zapobiega krzywicy u dzieci i sprawia, że rosną im zdrowe zęby, natomiast dorosłym pozwala strzec się między innymi przed osteoporozą. Warto wiedzieć, że zaledwie w 350 ml jogurtu jest go tyle, ile w 500 ml mleka!

Dobre są naturalne i smakowe

Wybierając w sklepie fermentowany napój mleczny niekiedy zastanawiamy się, czy lepszy będzie jogurt naturalny, czy na przykład z dodatkami owoców. Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ wapń pozyskujemy z jednego i drugiego. Ten bez smakowego dodatku może być częścią potrawy lub stanowić samodzielne danie. Owocowy znajomicie zaś urozmaica naszą codzienną dietę. Produkowany jest z mleka, owoców oraz dodatków, które nadają produktom smaku, konsystencji i zapachu oczekiwanego przez konsumenta.

Wszystkie składniki jogurtów są powszechnie stosowane w żywności, nie musimy się więc ich obawiać, nawet wtedy, gdy mają nieznane i skomplikowane nazwy, np. guma guar to nic innego jak wyciąg roślinny (rodzaj błonnika).

Wapń, witamina D i probiotyki

W naszym codziennym jadłospisie brakuje również produktów bogatych w witaminę D. Okazuje się, że wapń o wiele lepiej wchłaniany jest przez organizm, gdy jest w jej towarzystwie. Mleko, z którego robione są jogurty, także zawiera tę cenną witaminę.

Sięgając po jogurt, warto zwrócić uwagę jeszcze na to, czy zawiera szczepy bakterii probiotycznych. Wywierają one korzystny wpływ na nasze zdrowie, np. wzmacniają odporność.

Na przekąskę

Jogurt to dobry wybór, np. na drugie śniadanie czy podwieczorek!

KB

zdjęcie : pixabay.com

Komentarze

Komentarze