Site icon Dziecko i Figura

Dobra wiadomość dla ciężarnych! Jedzenie w ciąży CZEKOLADY może…

czekolady

Pixabay

Jedzenie czekolady w ciąży ma wiele zalet zdrowotnych. Jakich?

Czego nie powinna jeść kobieta w ciąży?

Poza alkoholem i surowymi rybami kobiety w ciąży mogą spożywać większość pokarmów – ważne jednak, aby robiły to z umiarem. Badania wykazały, że nawet czekolada jest dobra do spożycia w ciąży.

Oto niektóre z korzyści, jakie czekolada oferuje kobietom w ciąży.

Ciemna czekolada może zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego

Według Healthline, stan przedrzucawkowy jest stanem, który powoduje u kobiet wysokie ciśnienie krwi, białko w moczu i niskie czynniki krzepnięcia, które mogą być objawem problemów z wątrobą lub nerkami. Ten problem może być niebezpieczny zarówno dla mamy, jak i dla dziecka. Według badań opublikowanych w „Annals of Epidemiology”, zawartość teobrominy w kakao pomaga złagodzić stan przedrzucawkowy. Badacze z Uniwersytetu Yale odkryli, że spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego o około 70%. Spożywanie około pięciu porcji ciemnej czekolady tygodniowo może pomóc w zapobieganiu stanowi przedrzucawkowemu, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży.

Czytaj też: Naukowcy wymienili 5 produktów, które przedłużają młodość!

Pomaga zapobiegać chorobom serca

Teobromina obecna w kakao pomaga regulować ciśnienie krwi u kobiet w ciąży poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Pomaga to w poprawie ukrwienia nie tylko matki, ale także dziecka. W szczególności ciemna czekolada ma właściwości przeciwutleniające, które odgrywają dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca, a jednocześnie wspierają układ sercowo-naczyniowy.

Pomaga zmniejszyć stres

Ciemna czekolada poprawia nastrój, podnosząc poziom endorfiny i serotoniny w mózgu. W badaniu przeprowadzonym w 2018 roku wykazano,  że spożywanie ciemnej czekolady przez 8 dni doprowadziło do poprawy niektórych obszarów funkcji mózgu w porównaniu z grupą placebo. W innym badaniu, opublikowanym w „Proteome Research” napisano, że ​​spożywanie ciemnej czekolady dziennie przez dwa tygodnie obniża poziom hormonu kortyzolu, znanego również jako hormon stresu. Flawanol, roślinny przeciwutleniacz znajdujący się w gorzkiej czekoladzie, pomaga zmniejszyć zmęczenie, które odbija się na poziomie stresu. Kiedy matka czuje się szczęśliwsza, poziom stresu spada, co jest dobre nie tylko dla niej, ale również dla jej dziecka.

Źródło: Babygaga

Zdjęcie: Pixabay

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version