Domowy syrop to gwarancja w pełni naturalnych składników. Dzięki temu, może on być stosowany przez każdego domownika. Jak zrobić syrop wzmacniający organizm?
Syrop można zrobić z owoców – wtedy będzie to zamiennik tego sklepowego, którego dodajemy do napojów. Taki własnoręcznie zrobiony, jest przede wszystkim naturalny i posiada właściwości lecznicze. Należy go jednak odpowiednio dawkować na określone dolegliwości.
Na kaszel
Głównym składnikiem domowego leku na kaszel jest cebula. Przełóż dwie, drobno posiekane do słoika, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Odstaw mieszankę na noc i poczekaj, aż cebula wypuści sok. Następnie odcedź miksturę i już! Miksturę można podawać choremu co kilka godzin.
Na odporność
Najpopularniejszy składnik do walki z przeziębieniem i do wzmocnienia odporności to sosna.
Do jego wykonania potrzebujesz 1 kg pędów sosny, tyle samo cukru i cierpliwość – syrop jest gotowy po upływie kilku tygodni. Pędy sosny przekładaj warstwowo z cukrem. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie odcedź syrop i gotowe.
Syrop z czosnku
Czosnek jest naturalną bronią bakteriobójczą, sprawdza się także jako antybiotyk. Syrop z czosnku będzie idealny podczas choroby i do wzmocnienia organizmu.
Kilka główek czosnku przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z kilku cytryn i dodaj łyżeczki miodu. Składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na 24 godziny. Gotową substancję można spożywać codziennie (po jednej łyżeczce).
Syrop z malin
Domowy wyrób z malin sprawdzi się przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Do jego przygotowania potrzebujesz 1 kg malin, 0,5 kg cukru i ½ szklanki wody.
Maliny wrzucamy do garnka i zalewy wodą – gotujemy przez 20 minut. Następnie przelewamy wywar przez sitko. Sok ponownie wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.
Co Ty na to? Wypróbujesz te przepisy?
Komentarze
Komentarze