Dynia ostatnio zrobiła dużą karierę w kuchni!
Przygotowujemy z niej zupy, dżemy lub marynujemy ją w occie. I nic dziwnego, bo jest to warzywo nie tylko zdrowe, ale też – co wiele z nas doceni – niskokaloryczne. Jak się okazuje, 100 gram to zaledwie około 26 kcal!
Jednak dynia to nie tylko klasyczne, znane przepisy. Z tego warzywa wyczarować możemy prawdziwe pyszności. Korzystajmy zatem, póki trwa sezon na dynie.
Oto 10 zaskakujących zastosowań dyni:
- Pieczona – można ją jeść solo lub użyć jako dodatek do innych dań. Wydrążoną dynię kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą,według uznania doprawić solą i pieprzem; pieczemy do miękkości w temp. 180-200 stopni
- Frytki z dyni – kroimy w paski jak frytki, wkładamy do miski i mieszamy z odrobiną oliwy oraz wybranymi przyprawami, dyniowe frytki wykładamy na blachę i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
- Sałatka – pieczoną dynię możemy dodawać do sałatek np. a la grecka – z sałatą, oliwkami i suszonymi pomidorami
- Kotlety jajeczno-dyniowe – przygotowujemy kotlety jajeczne i do masy dodajemy rozdrobnioną pieczoną dynię
- Ristotto lub kaszotto z dynią – przygotowujemy jak klasyczne danie z ryżem lub kaszą, a dodatkowo wzbogacamy je pokrojoną w kawałki dynią
- Placki dyniowe – surową dynię trzemy na tarce, dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę; smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
- Dyniowe gnocchi – przygotowujemy jak klasyczne kluski, jednak zmieniamy proporcje dając równą ilość ziemniaków i puree z gotowanej lub pieczonej dyni
- Kotlety dyniowe – szklankę rozdrobnionej pieczonej dyni mieszamy z surowym jajkiem, dodajemy bułkę tartą, następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy
- Ciasteczka, muffiny, serniki dyniowe – puree z dyni możemy dodać do różnego rodzaju wypieków, dzięki czemu ciasta i ciasteczka będą wilgotne i miękkie; dodatkowo zyskują apetyczną, złotą barwę
- Kruche ciastka z dyni – 1-15, szklanki mąki wysypujemy na stolnicę, siekamy z ok 100 gram masła i dodajemy ok 150 gram dyni startej na drobnej tarce, wrabiamy ciasto i wałkujemy na cienki placek; można wycinać ciasteczka, posmarować jajkiem i posypać cukrem lub nadziewać np. dżemem; piec w temp. 180 stopni aż będą rumiane
fot. dzieckoifigura.pl
Komentarze
Komentarze