12 kwietnia przypada jeden z najsłodszych i najprzyjemniejszych dni w roku. Przecież czekoladę uwielbiają niemal wszyscy. To prawda, jest kaloryczna, ale też bardzo zdrowa.
Pyszna i zdrowa
Gdy jemy czekoladę z umiarem, czyli najwyżej jedną tabliczkę tygodniowo to możemy być spokojni o swoje zdrowie i sylwetkę. Ponoć przeciętny Europejczyk i Amerykanin rocznie spożywa ponad 5 kg tego produktu. Czekolada może mieć wiele odmian. Jednak przyjęło się, że to ta gorzka jest najzdrowsza dla naszego organizmu.
Dodaje energii
100g czekolady dostarcza 550 kcal. To istotne dla osób, które chcą szybko uzupełnić swoją energię. Mogą z niej korzystać sportowcy czy osoby wędrujące po górach.
Poprawia trawienie
Doskonale wspomaga trawienie. Kakao zawiera 15 % rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.
Walka z wolnymi rodnikami
Gorzka czekolada ma zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy, niż owoce i soki owocowe. Neutralizują one wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się organizmu. Zapobiegają tez rozwojowi chorób, takich jak: nowotwory i miażdżyca. Mogą tez chronić przez chorobą Alzheimera.
Poziom cholesterolu
Czekolada jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zwiększają poziom dobrego cholesterolu i chronią przed tym szkodliwym.
Mikroelementy
Gorzka czekolada zawiera magnez i ma go niemal 10 razy więcej niż banan, potas ( trzy razy więcej niż pomidory). Do tego posiada w sobie fosfor i cynk.
Lepszy nastrój
Zdecydowanie poprawia nastrój bo podwyższa poziom serotoniny, która nazywana jest hormonem szczęścia. Skutecznie zapobiega pojawieniu się depresji.
źródło: polki.pl
zdjęcie: pexels.com
Komentarze
Komentarze