Fosfor pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Gdzie występuje? Jak objawia się jego niedobór? Jakie są najlepsze źródła fosforu?
Gdzie występuje fosfor?
Fosfor w organizmie występuje głównie w kościach, około 80% całej ilości tego składnika. Pozostałe 20% znajduje się w tkankach miękkich i płynach ustrojowych. Przemiany fosforu łączą się ściśle z gospodarką wapniową. Oprócz wapnia jest głównym składnikiem mineralnym kości, wchodzi w skład białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych oraz związków wysokoenergetycznych. Bierze udział w stale zachodzących w organizmie przemianach katabolitycznych i anabolitycznych.
Dzienna dawka fosforu
Zalecana dzienna norma spożycia fosforu wynosi 700 mg dla osób dorosłych. Nie obserwuje się niedoboru fosforu u ludzi zdrowych, ponieważ jest on rozpowszechniony w produktach spożywczych. Przyswajanie fosforu z tych produktów jest duże – wynosi od 60-70%.
Objawy niedoboru fosforu
Niedobór fosforu jest zwykle utajony. Jeśli występują objawy, to najczęściej są to:
- bóle mięśni i kości,
- ogólne osłabienie,
- zaburzenia oddychania,
- wymioty,
- zaburzenia neurologiczne,
- zaburzenia świadomości,
- drgawki, dezorientacja.
Źródła fosforu
Najlepsze źródła fosforu to mięso, podroby, ryby, żółtka jaj, sery podpuszczkowe lub suche nasiona roślin strączkowych. Duże ilości fosforu można znaleźć także w pieczywie i produktach zbożowych. Dodatkowym źródłem fosforu są fosforany dodawane podczas przetwarzania żywności, na przykład przy produkcji serów topionych, niektórych wędlin i napojów. Nadmierne spożycie tych produktów nie jest korzystne, ponieważ może zakłócić stosunek wapnia do fosforu z racji pokarmowej, upośledzając wykorzystanie obu pierwiastków.
Zobacz również: Refluks żołądka – czynniki ryzyka i objawy
Komentarze
Komentarze