Kulinarnie Wielkanoc kojarzy się jak najbardziej z jajkami. Znajdą się one na wielkanocnym stole pod właściwie każdą postacią. Jednak ile możemy ich zjeść, by sobie nie zaszkodzić? Przeczytaj i zadbaj o swoje zdrowie.
Zdrowe jajka
Jajka są skarbnicą żelaza, protein, kwasu foliowego i licznych witamin. Zgodnie z piramidą żywienia, jajka znajdują się na tym samym poziomie co ryby i nasiona strączkowe. Ich spożycie jest bardzo ważne dla dzieci i osób starszych. Jajka muszą jeść kobiety ciężarne i karmiące. W żółtku jest tylko 0,3 % cholesterolu, natomiast od 10 do 20% fosfolipidów, które zapobiegają się cholesterolu w naczyniach.
Polacy i jajka
Polacy zjadają 10 miliardów jaj w ciągu całego roku. Większość pochodzi z hodowli klatkowej. Jajka posiadają niemal wszystkie składniki odżywcze, które są niezbędne naszemu organizmowi. Badanie potwierdzają, że regularne jedzenie jaj zapobiega powstawaniu chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, nadciśnienia czy otyłości. Do tego jajka są niskokaloryczne. Zawierają tylko 81 kalorii i mają w sobie 75% wody.
Ile dziennie ?
Dziennie możemy spożyć od jednego do dwóch jaj dziennie. Są to zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak według wielu specjalistów spokojnie możemy spożywać o wiele więcej jaj. Jajko zostało uznane za superżywność. Tygodniowe, bezpieczne spożycie może zatem wynieść nawet od 20 do 30 jaj. W pierwszych kilku godzinach po spożyciu jajka cholesterol wzrasta. Jednak po 5- 7 godzinach spada i wyrównuje się. Jedzmy więc jajka na zdrowie !
źródło: planeta.pl
zdjęcie: pexels.com
Komentarze
Komentarze