Tę miksturę znali i stosowali już nasi przodkowie. Każdy z nas słyszał na pewno o prozdrowotnych właściwościach miodu oraz czosnku. Czosnek nazywany często naturalnym antybiotykiem, szybko i długotrwale niszczy bakterie i wirusy powodujące infekcje. Kiedy łączymy go z dobroczynnym miodem, obydwa te składniki chronią nas skuteczniej niż apteczne suplementy.
Czosnek nadaje się nie tylko do nadania smaku potrawom. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające jest również bardzo dobry dla zdrowia. Czosnek zawiera allicynę, która może obniżyć poziom cholesterolu i zatrzymać krzepnięcie krwi. Jak dowiedli naukowcy, wykazano, zatrzymuje raka i zabija bakterie w naszym organizmie. Spożywany na czczo wzmaga także apetyt oraz przyczynia się do uwalniania serotoniny, co pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Czosnek jest pełen składników odżywczych, takich jak mangan, witamina B6, witamina C, selen i błonnik. Naturalnie wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi zwalczać infekcje.
W drogocennym miodzie znajdziemy natomiast mnóstwo przeciwutleniaczy, enzymów i minerałów, takich jak żelazo, cynk, potas, wapń, fosfor, magnez i selen. Miód zawiera witaminę B6, tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Warto wybierać te z naturalnych pasiek! Miód, który znajdziemy na półkach supermarketów jest wysoko przetworzony i nie ochroni naszego organizmu tak, jak naturalny miód, który kupimy u osób zajmujących się na co dzień pszczelarstwem! Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne jest doskonałym lekarstwem na układ odpornościowy. Możemy stosować go jako zdrową alternatywę dla białego cukru, ponieważ pomaga on obniżyć poziom złego cholesterolu i ma prawidłowy indeks glikemiczny.
Czosnek spożywany z miodem na czczo natychmiast wyeliminuje z naszego organizmu namnażające się bakterie i wirusy. To właśnie zaraz po przebudzeniu wirusy są osłabione, dzięki czemu łatwiej będzie je zniszczyć.
Jak przygotować miksturę z miodem i czosnkiem?
Dwa, trzy ząbki czosnku należy posiekać, a następnie zmiażdżyć. Pozostawiamy go na okres 15 minut na desce. Po tym czasie dodajemy do zgniecionego czosnku łyżkę miodu. Mieszamy i spożywamy na czczo codziennie przez 7 dni. Po dwutygodniowej przerwie kurację możemy rozpocząć znowu.
Zobacz też: Ten NAPÓJ to naturalny ANTYBIOTYK! Dzięki niemu pozbędziesz się PRZEZIĘBIENIA
Źródło: Youtube
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Komentarze
Komentarze