W sezonie jesienno-zimowym łatwo o infekcje wirusowe. Warto pamiętać, że budowanie odporności to proces długotrwały. Na szczęście istnieje wiele sposobów, które pomagają zahartować organizm. Jednym z nich jest miód, a zasadniczo jego spożywanie, którego zdrowotne właściwości znane są od lat. Jak budować system odpornościowy za pomocą miodu?
Właściwości zdrowotne miodu
W dojrzałym miodzie dominują cukry proste, czyli glukoza i fruktoza, które mają niezwykle ważny wpływ na budowanie odporności. W miodzie znajdują się także substancje biologicznie czynne, które ułatwiają przyswajanie węglowodanów, białek i tłuszczów, przy czym wspomagają organizm. Miód zapobiega również nadciśnieniu i poprawia krążenie krwi.
Miód a układ immunologiczny
Miód pomaga w walce z infekcjami i wirusami, ponieważ stymuluje układ immunologiczny. Warto systematycznie spożywać miód, ponieważ pomaga zmniejszyć objawy przeziębienia. Właściwości antybakteryjne miodu potwierdzono wieloma badaniami. Poszczególne odmiany miodu działają pozytywnie na organizm. Najlepiej na system immunologiczny działa miód gryczany i lipowy. Równie dobre działanie wykazuje miód wrzosowy, spadziowy i wielokwiatowy Najmniejszą aktywność pod tym względem wykazuje miód rzepakowy i akacjowy.
Miód o poranku
Najlepiej spożywać miód o poranku wymieszany z ciepłą wodą. Dzięki porannemu spożywaniu miodu z wodą organizm będzie miał więcej siły na walkę z wirusami oraz będzie funkcjonował prawidłowo.
Miód przed snem
Łyżeczka miodu przed snem wspiera wątrobę, sprawia, że funkcjonuje prawidłowo i zapobiega zaburzeniom wątroby. Składniki mineralne zawarte w miodzie podczas snu będą budować naturalną odporność organizmu. Co więcej spożywanie miodu poprawia pamięć, dodaje energii i pomaga w walce ze złym cholesterolem. Dodatkowo, łyżeczka miodu przed snem powoduje lepszy sen oraz energiczną pobudkę, a także wyreguluje nasz metabolizm.
Zobacz również: Jak hartować organizm? 5 prostych czynności
Źródło: medonet.pl
Komentarze
Komentarze