Aloes w polskich domach do niedawna pełnił jedynie funkcję ozdobną. W ostatnim czasie lecznicze właściwości tej rośliny zyskują coraz większą popularność. Przy jakich schorzeniach pomaga aloes i jak go stosować?
Co można wyleczyć aloesem?
Sokiem z aloesu można wyleczyć rany zewnętrzne i oparzenia. Wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wspomaga układ odpornościowy, a także hamuje procesy starzenia się organizmu. Sok z aloesu leczy wiele schorzeń wewnętrznych. Stosowany jest także w kosmetyce i dermatologii.
Zastosowanie zewnętrzne
Lecznicze właściwości aloesu odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy używali soku z rośliny do leczenia różnych schorzeń skóry i przy opatrywaniu ran. Sok z aloesu działa łagodząco na oparzenia słoneczne, skaleczenia, ukąszenia owadów, otarcia i inne rany. Wystarczy skórkę z liścia aloesu przykładać delikatnie do rany. Właściwości lecznicze rośliny wykorzystywane są także przy leczeniu łuszczycy i trądziku. Aloes nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi podrażnienia, zmniejsza stan zapalny i przyśpiesza gojenie się ran.
Zastosowanie wewnętrzne
Picie specjalnego soku z aloesu pomoże w takich dolegliwościach jak wrzody żołądka czy niestrawność. Działanie żółciopędne rośliny pomaga także przy problemach z wątrobą. Systematyczne picie soku z aloesu pomaga w detoksykacji organizmu. Warto stosować napój w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspomaga układ odpornościowy. Aloes stosuje się także w celu przyśpieszenia przemiany materii. Roślina wykazuje pozytywne działanie przy leczeniu infekcji dróg oddechowych.
Przepis na leczniczy sok z aloesu według O. Andrzeja Czesława Klimuszki
Roślina musi mieć przynajmniej 5 lat, a jej liście muszą być silnie zrośnięte, bujne i jędrne. Przed ścięciem nie wolno przez 10 dni podlewać aloesu. Liście należy oczyścić z kurzu zwilżonym i czystym wacikiem. Następnie liście ściąć i zawinąć lekko w papier, tak by dochodziło powietrze i położyć w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Po upływie 5 dni można wycisnąć soki z liści w dowolny sposób, np. przez mielarkę lub sokowirówkę. Uzyskany sok wlać do słoika i zmieszać z taką samą ilością miodu. Całość zalać czerwonym winem w takiej ilości, jaką stanowi sok razem z miodem. Wszystko lekko wymieszać, nakryć słoik pokrywką, lecz nie hermetycznie i pozostawić w ciemnym miejscu. Po 12 dniach jeszcze raz wszystko wymieszać, rozlać do butelek i lekko zakręcić. Po tym zabiegu sok jest zdatny do picia. Pić jedną małą łyżeczkę trzy razy dziennie przed posiłkiem w pierwszym tygodniu, w następnych tygodniach dużą łyżkę stołową również trzy razy dziennie.
Komentarze
Komentarze