Ciąża to szczególny czas w życiu każdej z nas. Dokonywanie zdrowych wyborów żywieniowych ma kluczowe znaczenie dla kobiet w ciąży i ich dzieci. Odpowiednio zrównoważona dieta zapewnia bowiem płodowi składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju.
Jakie owoce jeść, a jakich unikać w ciąży?
Większość kobiet jest świadoma, że zdrowa dieta powinna zawierać dużo owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, chudego białka i zdrowych tłuszczów.
Jakie są zalety jedzenia owoców podczas ciąży?
Oprócz wspierania rozwijającego się płodu, zwiększone spożycie witamin i minerałów może pomóc kobiecie w ciąży w utrzymaniu własnego ciała w jak najlepszej kondycji.
Spożywanie dużej ilości świeżych owoców w czasie ciąży może pomóc zapewnić zdrowie zarówno kobiecie, jak i dziecku. Świeże owoce zawierają wiele niezbędnych witamin i składników odżywczych, a także są dobrym źródłem błonnika.
Najlepsze owoce do spożycia w czasie ciąży
1. Morele
Zawierają:
- witaminy A, C i E
- wapń
- żelazo
- potas
- beta karoten
- fosfor
- krzem
2. Pomarańcze
Pomarańcze są doskonałym źródłem:
- kwasu foliowego
- witaminy C
- wody
Czytaj też: Figi – wspaniałe owoce, które warto włączyć do swojej diety
3. Mango
Mango jest bogate w witaminy A i C.
Jedna filiżanka posiekanego mango zapewnia 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C i ponad jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia witaminy A.
4. Gruszki
Gruszki dostarczają wielu składników odżywczych, takich jak:
- błonnik
- potas
- kwas foliowy
Uzyskanie dużej ilości błonnika w diecie ciążowej może pomóc złagodzić zaparcia, które są częstym objawem ciąży.
5. Granaty
Granaty mogą zapewnić kobietom w ciąży:
- witaminę K
- wapń
- kwas foliowy
- żelazo
- białko
- błonnik
Czy są jakieś owoce, których kobiety w ciąży nie powinny jeść?
Nie ma konkretnego owocu, którego kobiety w ciąży powinny unikać. Jednak ważne jest, aby kobiety zdawały sobie sprawę z wielkości porcji. Niektóre owoce mają wysoką zawartość cukru, a niektóre rodzaje owoców, takie jak soki i suszone owoce, często zawierają znacznie więcej cukru i kalorii niż ich świeże odpowiedniki.
Źródło: Medicalnewstoday.com
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze