Wiele osób cierpi z powodu wypadania włosów. Mimo iż tracenie ok. 80 włosów dziennie jest zupełnie normalne, gubienie całych kępków włosów może już być powodem do niepokoju…
Zanim jednak umówisz się na wizytę u trychologa, przyjrzyj się temu, co jesz! Nawet niewielkie modyfikacje w codziennej diecie, a zwłaszcza włączenie składników, które wspomagają zdrowie i wzrost włosów, mogą mieć ogromny wpływ na stan twoich włosów.
Kluczowym elementem powstrzymania wypadania włosów są zdrowe mieszki włosowe, ponieważ to one determinują szybki wzrost włosów i ich dobrą kondycję. Co powinnaś jeść, żeby włosy przestały wypadać? Oto lista produktów, które powstrzymują wypadanie włosów!
Marchew
Marchew jest bogata w witaminę A, która zapewnia doskonałe odżywienie skóry głowy. Zdrowa skóra głowy to lśniące, dobrze odżywione włosy, które są odpowiednio wzmocnione i nawilżone. Jeżeli włączysz do swojej diety chude białka, owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, tłuste ryby, takie jak łosoś i niskotłuszczowe produkty mleczne, będziesz mogła być spokojna o stan swoich włosów.
Śliwki
Jeśli twoje włosy są przesuszone, przerzedzone, sztywne lub dokucza ci wypadanie włosów, winowajcą może być wyczerpanie zapasów żelaza. Suszone śliwki są doskonałym źródłem żelaza i pomagają poprawić jakość włosów. Oprócz suszonych śliwek upewnij się, że w twojej codziennej diecie jest dużo zielonych warzyw i buraków.
Zielony groszek
Chociaż zielony groszek nie jest bogaty w przeciwutleniacze ani żadną konkretną witaminę lub minerał, zawiera dobrze zrównoważoną ilość witamin i minerałów, takich jak żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Są one niezbędne do utrzymania zdrowych włosów.
Czytaj też: Jak prawidłowo umyć włosy? Podpowiadamy!
Owies
Owies nie tylko zawiera błonnik, który pomaga utrzymać zdrowe serce i jelita, ale zawiera także duże stężenie innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak cynk, żelazo i kwasy tłuszczowe omega-6. W szczególności kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do utrzymania zdrowej skóry oraz wzrostu i rozwoju włosów.
Orzechy włoskie
Orzechy te są jednymi z najbardziej przyjaznych włosom orzechów. Mają nie tylko więcej kwasów tłuszczowych omega-6 niż jakikolwiek inny pokarm, ale są też pełne cynku, żelaza, witamin z grupy B (B1, B6 i B9) i dużej ilości białka.
Jajka
Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych składników odżywczych, takich jak białka, witamina B12, żelazo, cynk i kwasy tłuszczowe omega 6. Wiadomo, że niedobór którejkolwiek z tych witamin i minerałów, powoduje niską jakość włosów. Ponadto, jest to również dobre źródło biotyny (witaminy B7), która jest świetną pomocą w walce z wypadaniem włosów.
Krewetka
Krewetki nie tylko świetnie smakują i sprawdzają się w wielu daniach, ale też mają wysokie stężenie witaminy B12, żelaza i cynku oraz zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, aby zapobiec wypadaniu włosów.
Co wspomaga porost włosów?
To wysoka zawartość żelaza i cynku w diecie, które mają zbawienny wpływ na mieszki włosowe. Niezwykle ważne są także kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy C i B.
Czytaj też: Jak szybko wysuszyć mokre włosy? Podpowiadamy!
Źródło: Zdrowie.tvn.pl, Timesofindia.indiatimes.com
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze