Grzybiarze ruszyli do lasów. Sezon na przysmaki z tych miejsc został otwarty. Niestety efekty wypraw do lasu mogą być tragiczne.
Niektóre grzyby jadalne trudno odróżnić od niejadalnych. Wówczas łatwo o zatrucie. Konsekwencje spożycia trującego grzyba mogą być jeszcze poważniejsze.
Sanepid w Polsce przestrzega przed jedzeniem grzybów nieznanego pochodzenia.
Łatwo jest pomylić trującego muchomora jadowitego z pieczarką polną. To, co je odróżnia, to kolor blaszek. W przypadku pieczarek one z czasem brązowieją. Natomiast w odniesieniu do muchomora cały czas pozostają białe. To bardzo ważne, by o tym pamiętać!
Eksperci ostrzegają. Różnica między pieczarką polną a muchomorem jadowitym jest bardzo mała. Lepiej zatem kupować je w sklepie, niż ryzykować i zbierać samodzielnie.
Zjedzenie muchomora jadowitego powouje zatrucie (wymioty, biegunka, nudności), uszkodzenie wątroby, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dalej – niewydolność narządów. Konsekwencją może być zgon.
W przypadku stwierdzenia objawów zatrucie niezwłocznie trzeba zgłosić się do lekarza!
Zobacz też: Przypomina pietruszkę. Zjedzenie skutkuje ŚMIERCIĄ W MĘCZARNIACH!
Źródło: fakt.pl
Źródło zdjęcia: pixabay.com, Wikipedia
Komentarze
Komentarze