Magda Gessler doskonale wie, jak zarządzać restauracjami. Od lat uczy właścicieli lokali gastronomicznych, jak dbać o klientów. Co ciekawe, samym klientom także ma wiele do zarzucenia. Gessler uważa, że…
Zna się na tym, jak nikt inny
Magda Gessler jest właścicielką kilku świetnie prosperujących restauracji i świetnie zna się nie tylko na kuchni, ale również na zarządzaniu. Co ciekawe, zdaniem Gessler, nie tylko szefowie restauracji mają trudności z odpowiednim zachowaniem i podejściem do klienta, ale też odwrotnie. Magda uważa, że polscy klienci nie zawsze wiedzą, jak się powinno zachować w restauracji i mają „dziwne” podejście do dawania napiwków.
W rozmowie z Faktem24, gwiazda „Kuchennych rewolucji” powiedziała, że Polacy nie umieją dawać napiwków. Mówiąc wprost – praktycznie ich nie dają. Zdaniem celebrytki, napiwki dają, ale tylko ci pijani – i to nie zawsze…
„Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają, ale uważają, że fajnie jest nie „tipować”, bo i tak zapłacili za dużo” – uważa gwiazda.
Czytaj też: Gessler OSTRZEGA! Nie kupuj tej ryby!
Gessler dodała, że w wielu krajach świata, dawanie napiwków jest czymś naturalnym i pokazuje, że jesteśmy dobrze wychowani.
„Są żelazne reguły gry. Jak w Stanach Zjednoczonych nie zostawisz napiwku, to praktycznie nie wyjdziesz z restauracji, żeby ci nie podstawili nogi. Ja zawsze byłam zapraszana przez eleganckich gości i sama również należę do osób wychowanych” – odparła.
Ile powinien wynosić napiwek?
Niepisaną zasadą jest, że napiwek powinien wynieść ok. 10 proc. zamówienia. A wy dajecie napiwki w restauracjach czy nie?
Czytaj też: Gessler ciężko chora? Widać co dzieje się z jej CIAŁEM!
Źródło: Plotek
Zdjęcia: Instagram
Komentarze
Komentarze