Dietetyk Olga Grigoryan, czołowa badaczka w Instytucie Badawczym Żywienia Rosyjskiej Akademii Nauk (RAS), powiedziała, jak często można jeść makaron instant bez namacalnego uszczerbku na zdrowiu.
Dopuszczalna porcja makaronu instant
Specjalistka zaleciła całkowite wykluczenie tego dania z diety. Jednak w razie potrzeby, według niej, można jeść jedną lub dwie porcje takiego makaronu miesięcznie.
Czytaj też: ZJADŁ PORCJĘ MAKARONU Z KETCHUPEM! Kilka godzin później był już martwy
Grigoryan wyjaśniła, że żywność instant zawiera duże ilości szkodliwych mieszanek w proszku i aromatów. Dodała, że makaron instant jest przetwarzany za pomocą fosforanów, glukonianu sodu i innych składników, które rozkładają cząsteczki żywności.
Jednak dietetyk podkreśliła, że ze zdrowotnego i żywieniowego punktu widzenia makaronu instant nie można nazwać jednoznacznie szkodliwym, ale też nie przynosi on żadnych korzyści dla zdrowia.
Czym może skutkować zbyt częste jedzenie makaronu instant?
Makarony instant zawierają szkodliwe środki konserwujące – butylowany hydroksyanizol i t-butylohydrochinon, które dodaje się do nich, aby zapobiec jełczeniu. Długotrwała ekspozycja na te środki konserwujące może być rakotwórcza. Ponadto, regularne jedzenie takiego makaronu może prowadzić do silnego bólu głowy, drętwienia jamy ustnej i bólu klatki piersiowej.
Źródło: RAS, 5minutdlazdrowia.pl
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze