Site icon Dziecko i Figura

Natychmiast pożegnasz się z INFEKCJAMI! Ten syrop to NATURALNY ANTYBIOTYK!

syrop z imbirem, miodem i cytryną, medycyna naturalna, naturalne leki

W okresie jesiennym wiele osób boryka się z infekcjami. Oprócz wyrobów farmaceutycznych, warto sięgnąć po naturalne metody, które są równie skuteczne w walce z chorobami. Okazuje się, że syrop na bazie imbiru, miodu i cytryny to lek, który bez obaw możemy stosować, gdy dopada nas grypa i przeziębienie. Syrop ten nazywany jest naturalnym antybiotykiem.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny ma działanie antyseptyczne, a także antyoksydacyjne. Wspaniale radzi sobie z infekcjami górnych dróg oddechowych. Jest to środek zbawienny dla osób, które cierpią na nudności, zatrucia pokarmowe. Stosowany w leczeniu choroby lokomocyjnej. Mogą go stosować kobiety w pierwszym trymestrze ciąży.

Imbir zawiera mnóstwo składników antyoksydacyjnych takich jak: witaminy A, E i C, beta-karoten. Przeciwdziałają one rozwojowi nowotworów oraz chorób związanych z układem krążenia. Dzięki zawartości krzemu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i cynku syrop na bazie imbiru wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed infekcjami.

Miód pszczeli, który znajduje się w składzie syropu to środek zbawienny w zwalczaniu chrypy i kaszlu. Polecany jest osobom, borykającym się z zapaleniem gardła. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Miód stosowany jest w niwelowaniu gorączki, ponieważ reguluje on temperaturę ciała. Ponadto miód bogaty jest w następujące mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód posiada właściwości antybakteryjne. Okazuje się, że z wieloma bakteriami radzi sobie znacznie lepiej niż antybiotyki przepisywane na receptę!

Cytryna to bogate źródło witaminy C, która wpływa na odporność organizmu i chroni go przed infekcjami. Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. W swoim składzie zawiera także polifenole roślinne, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. W cytrynie znajdują się także antyoksydanty, niwelujące wolne rodniki.

Składniki niezbędne do przygotowania syropu:

2 cytryny, nienawoskowane

1 słoik miodu

3-4 cm korzenia imbiru

Sposób przygotowania

1. Cytryny należy umyć (przed wykonaniem czynności, warto je również sparzyć).

2. Owoce pokroić na cienkie plastry, usunąć z nich pestki.

3. Następną czynnością jest obranie imbiru. Po wykonaniu tej czynności zetrzyj go na tarce o małych oczkach.

4. Do wyparzonego i wysuszonego słoika należy wlać 2 łyżki miodu.

5. Umieść 3-4 plasterki cytryny w słoiczku.

6. Posyp cytryny większą szczyptą imbiru.

7. Kolejnym krokiem jest ponownie wlanie do słoiczka 2 łyżek miodu.

8. Do słoika należy włożyć cytryny, imbir. Wszystko zalać warstwą miodu. Czynność należy powtarzać do wypełnienia słoika.

9. Ostatnim krokiem jest zalanie wszystkich składników końcową warstwą miodu.

10. Przechowuj w chłodnym miejscu przez co najmniej 24 godziny.

Zobacz też: Złapała cię JESIENNA CHANDRA? Oto JEDZENIE, które poprawia NASTRÓJ! (i nie chodzi tu o czekoladę)

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Żródło zdjęcia: livestrong.com

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version