Naukowcy nie mają wątpliwości: te produkty tuczą bardziej! Mowa o żywności wysokoprzetworzonej. Batoniki, kisiel, który zalewasz gorącą wodą, deser jogurtowy z wsadem „owocowym”, płatki śniadaniowe o smaku czekoladowym lub cynamonowym. Unikaj tych produktów jak ognia, jeśli nadal chcesz zachować szczupłą sylwetkę.
Żywność wysokoprzetworzona to inaczej żywność poddana obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi (cukier, sól, tłuszcz, witaminy, konserwanty, polepszacze smaku itd.). Możemy uznać, że to nic innego jak żywność przemysłowa. Nie jesteśmy w stanie wytworzyć jej sami w domu.
Dlaczego żywność wysokoprzetworzona tuczy bardziej?
Jakiś czas temu magazyn Cell Metabolism opublikował wyniki badań przeprowadzone przez specjalistów z National Institutes of Health. Naukowcy dowiedli na podstawie przeprowadzonych wcześniej badań, że ludzie jedzący wysoko przetworzone produkty tyli w znacznie szybszym tempie i zjadali więcej, niż wtedy, kiedy jedli dania mało przetworzone. Różnica występowała również wtedy, kiedy posiłki dostarczane osobom biorącym udział w badaniu – (posiłki wysoko przetworzone i mało przetworzone) miały taką samą liczbę kalorii i składników odżywczych.
Warto zaznaczyć, że posiłki w obu grupach składały się z takiej samej ilości kalorii, cukrów, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika.
Źródło: Women’s Health
Zobacz też: Uwielbiasz frytki? Oto ZDROWA ALTERNATYWA dla produktów z McDonalds’a
Komentarze
Komentarze