Obawiasz się choroby nowotworowej? Zastanawiasz się czy jest jakiś sposób na to, aby uniknąć raka? Okazuje się, że odpowiednia dieta może mieć decydujący wpływ na to czy znajdziemy się w grupie podwyższonego ryzyka. Koniecznie jedz te warzywa!
Brokuły
W swoim składzie zawierają sulforafan – naturalny izotiocyjanian występujący w warzywach krzyżowych, który zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych. Oprócz tego, mechanizm ochronny tego związku może polegać na oddziaływaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.
Czosnek
Jak dowiedli naukowcy, żadne inne warzywo nie ma tak silnych właściwości antyrakowych. Znajdujące się w czosnku związki chemiczne są w stanie pohamować rozwój niektórych nowotworów związanych z układem pokarmowym człowieka. Najsilniej przeciwdziała chorobie nowotworowej jelit
Pomidory
Zawierają likopen, który zapobiega chorobom nowotworowym. W szczególności rakowi prostaty i jamy ustnej.
Marchew
To niepozorne warzywo również wykazuje silne działanie antyrakowe. Wszystko za sprawą zawartego w marchewce beta-karotenu.
Źródło: Dobre rady
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: NAPÓJ ODCHUDZAJĄCY, KTÓRY DZIAŁA CUDA! Musisz go wypróbować!
Komentarze
Komentarze