Marnowanie jedzenia to problem wielu Polaków. Zostają nam resztki, a czasem nawet całe opakowania przeterminowanych produktów.
Jeszcze do niedawna marnowanie jedzenia postrzegaliśmy jako problem ekologiczny. Teraz, wobec rosnących cen, przemyślane zakupy i efektywne wykorzystanie zakupionych produktów będzie z korzyścią dla portfela. Jak zatem nie marnować jedzenia?
Jak nie marnować jedzenia?
- Rób przemyślane zakupy – nie na „głodniaka” i z listą zakupów; jeśli kupujesz większe opakowania różnych produktów i wiesz, że nie będziesz w stanie ich zjeść przed upływem ważności, część możesz np. zamrozić
- W miarę możliwości rób małe zakupy i spożywaj jedzenie na bieżąco
- Pierwsze kupione – pierwsze zjedzone: w pierwszej kolejności zjadajmy to, co było pierwsze kupione
- Ugotowałeś czegoś za dużo? Większość dań można zamrozić i mieć gotowy obiad na inny dzień
- Resztki wędlin czy serów – można zużyć do zapiekanek czy pizzy
- Przywiędłe warzywa wykorzystaj do zupy, owoce do kompotu lub koktajlu
- Resztki kaszy, ryżu czy ziemniaków można zużyć do jako bazę wegetariańskich koletów lub dodatek do mięsnych
- Z czerstwego pieczywa możemy zrobić grzanki, tosty francuskie lub zużyć na bułkę tartą
- Jogurty, mleko – jeśli są nieświeże, ale nie zepsute, można je zużyć do naleśników lub różnego rodzaju wypieków
Pamiętajmy jednak, że podstawą nie marnowania jedzenia jest moment zakupów. Ważne jest więc, by kupować tyle, ile potrzebujemy.
Komentarze
Komentarze