Zespół naukowców z University of Montpellier we Francji zidentyfikował produkt „zabijający” koronawirusa – informuje The Sun.
To kiszona kapusta
Według autorów badania tym produktem jest kapusta. Naukowcy odkryli, że różne rodzaje kapusty są popularne w krajach, w których śmiertelność z powodu koronawirusa była niska. Na przykład w Niemczech i Korei Południowej śmiertelność z powodu COVID-19 była znacznie niższa niż w innych krajach świata.
Dlaczego akurat kapusta?
Badacze podkreślają, że kapusta zawiera substancje, które zakłócają ciężki przebieg koronawirusa. W kiszonej kapuście znajdują się między innymi przeciwutleniacze, które wzmacniają obronę organizmu przed patogenami.
Czytaj też: Od lat miała problemy z płodnością. Podczas kwarantanny poczęła z mężem TROJACZKI!
„Kiszona kapusta, surówka z białej kapusty i kimchi mogą chronić nas przed śmiercią z powodu COVID-19, ponieważ tego typu żywność obniża poziomy związku, który pomaga wirusowi zainfekować organizm” – przekonują badacze.
Które produkty chronią płuca przed koronawirusem?
Wcześniej hiszpański dietetyk Alejandro Canovas i szef hiszpańskiego Towarzystwa Pulmonologii i Chirurgii Klatki Piersiowej (SEPAR) Eusebi Chiner nazwał produkty, które pomagają chronić płuca przed koronawirusem. Według Canovasa jaja, ryż, niebieskie ryby i orzechy włoskie mogą pomóc wzmocnić układ oddechowy.
Chiner wyjaśnił, że gdy stan płuc pogarsza się, zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta. W szczególności jaja zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, a także wysokiej jakości białka.
Źródło: The Sun
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze