W badaniach laboratoryjnych aktywny składnik jadu pszczelego w bardzo krótkim czasie zabił dwa typy komórek raka piersi, które są szczególnie trudne do leczenia. Co najważniejsze, toksyna pozostawiła zdrowe komórki w nienaruszonym stanie.
Zabija komórki raka
Od tysięcy lat ludzie używają miodu, propolisu i jadu pszczoły miodnej Apis mellifera jako leków. Niedawno naukowcy odkryli w testach laboratoryjnych, że jad pszczeli i jego aktywny składnik, melityna, są toksyczne dla wielu nowotworów – w tym czerniaka, raka płuc, jajnika i trzustki.
Czym jest melityna?
Melityna to molekuła, która wywołuje bolesne uczucie użądlenia pszczoły. Jednak naukowcy nie do końca rozumieją, w jaki sposób zabija ona komórki rakowe.
Wpływ melityny na raka
Po raz pierwszy naukowcy zbadali wpływ melityny i jadu pszczelego na szereg rodzajów raka piersi, w tym dwa z najbardziej agresywnych i trudnych do leczenia typów tego nowotworu.
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet. Najgorsze wyniki są związane z dwoma agresywnymi typami, znanymi jako potrójnie ujemny rak piersi i rak piersi wzbogacony w HER2. Mają one tendencję do rozwijania odporności na istniejące metody leczenia.
Czytaj też: Rozciągliwa linia na klatce piersiowej okazała się objawem raka piersi
Nie uszkadza zdrowych komórek
Naukowcy z Instytutu Badań Medycznych Harry’ego Perkinsa w Australii i Uniwersytetu Australii Zachodniej, odkryli, że melityna i jad pszczoły miodnej szybko zabijają te typy raka. Nie mają jednocześnie żadnego wpływu na zdrowe komórki.
„Jad był niezwykle silny” – mówi dr Ciara Duffy, która kierowała badaniami.
„Odkryliśmy, że melityna może całkowicie zniszczyć błony komórkowe raka już w ciągu 60 minut”.
Badanie wykazało również, że jad trzmieli, który nie zawiera melityny, nie zabijał komórek rakowych – nawet w dużych stężeniach. Wyniki prac zostały opublikowane w czasopiśmie „Precision Oncology”.
Źródło: Medicalnewstoday
Zdjęcie: Pixabay
Komentarze
Komentarze