Najczęściej spotykane choroby trzustki – ostre i przewlekłe zapalenie to zaburzenia, które często mają bardzo ciężki przebieg. Warto wiedzieć jakie są objawy chorej i źle funkcjonującej trzustki, a także jaką dietę stosować, by uniknąć chorób tego narządu.
Ostre zapalenie trzustki – objawy
Zapalenia trzustki są wynikiem „samotrawienia” narządu przy użyciu uwolnionych i uaktywnionych enzymów trawiennych. Najczęstsze objawy zapalenia, które są konsekwencjami zarówno procesu zapalnego, jak i działania przedostających się do krwiobiegu enzymów są:
– silne bóle zlokalizowane w środkowej i górnej części brzucha, czasem promieniujące do pleców,
– wymioty, przeważnie skąpe i nieprzynoszące ulgi,
– wzdęcia brzucha,
– gorączka i dreszcze,
– bóle mięśniowe,
– spadek ciśnienia krwi, rozwijający się wstrząs, zatrzymanie moczu i niewydolność nerek (w przypadku ciężkich postaci choroby).
Przewlekłe zapalenie trzustki
Objawy przewlekłego zapalenia trzustki związane są w dużej mierze z powoli rozwijającą się niewydolnością narządu, utratą czynności zewnątrz i wewnątrzwydzielniczej, spowodowaną toczącym się w narządzie procesem zapalnym i włóknieniem, a są to:
– nawracające, uporczywe bóle w nadbrzuszu, nasilające się po posiłkach,
– utrata masy ciała,
– symptomy rozwijającej się cukrzycy,
– biegunki,
– żółtaczka i świąd skóry.
Przyczyny chorób trzustki
Do ostrego zapalenia trzustki dochodzi najczęściej z powodu obecności kamicy pęcherzyka żółciowego lub w wyniku nadużywania alkoholu. Przyczyny przewlekłego zapalenia trzustki również wynikają z nadużywaniu alkoholu, a także z upośledzenia drożności przewodu trzustkowego, urazu i zwężenia przewodu trzustkowego. Inne przyczyny wynikają z wad rozwojowych tego narządu, jak i z wad genetycznych. Przewlekłe zapalenie trzustki może wyniknąć z przebiegu innych autoimmunologicznych chorób, a także z nawracających lub ciężkich ostrych zapaleń narządu.
Profilaktyka
By uniknąć ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki, warto zwrócić uwagę na spożywane posiłki. Warto stosować lekkostrawną dietę z ograniczeniem tłuszczu. Dozwolonymi tłuszczami, jednak w ograniczonych ilościach są: masło, oliwa z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy. W jadłospisie konieczne jest uwzględnienie dużej ilości warzyw czerwonych i żółtych. Podczas stosowanie tej diety zaleca się gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie potraw. Najważniejszym zaleceniem diety jest całkowita rezygnacja z alkoholu.
Komentarze
Komentarze