Ziołowy napar pomoże oczyścić organizm ze szkodliwych substancji i poprawi trawienie. Na tym jednak jego właściwości prozdrowotne się nie kończą. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dlaczego jeszcze warto pić napar z gnojnika?
Gnojnik to roślina rosnąca w górzystej części Grecji. Wyróżnia się jego 12 odmian o innych właściwościach i smaku.
Roślina ta ma pozytywny wpływ na organizm:
* minimalizuje ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, zapobiega problemom z pamięcią,
* wspomaga układ krążenia, obniża stężenie cholesterolu,
* działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, wspomaga leczenie chorób ze strony układu oddechowego,
* oczyszcza organizm z toksyn,
* usprawnia procesy trawienne,
* pobudza — warto pić napar o poranku (mogą go stosować nawet małe dzieci; trudno go przedawkować, jest bezpieczny).
Gnojnik jest bogaty w składniki mineralne. Dostarcza żelaza, magnezu, miedzi i cynku.
W celu przygotowania naparu wybierajmy gnojnik w całości. Tylko w tej postaci dostarczy maksimum substancji aktywnych (każda część rośliny ma inne działanie i smak). Nie wybierajmy herbaty w torebkach ani mocno zmielonego suszu. Są bezwartościowe.
Kilka kwiatów gnojnika zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do wypicia.
Zobacz też: OCZYSZCZA z toksyn, SPALA KALORIE. Pij wieczorem i CHUDNIJ w trakcie snu
Źródło: bonavita.pl
Źródło zdjęcia: Instagram
Komentarze
Komentarze