W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „Lancet EClinical Medicine”, zbadano diety i biomarkery krwi ponad 11 tysięcy uczestników krajowego badania w USA. Co wykazano?
Według badań, diety o zmniejszonej zawartości aminokwasów siarkowych – występujących w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, nabiał, orzechy i soja – wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Aminokwasy są budulcem białek. Podkategoria zwana aminokwasami siarkowymi, w tym metionina i cysteina, odgrywa różne role w metabolizmie i zdrowiu.
„Przez dziesięciolecia uważano, że diety ograniczające aminokwasy siarkowe były korzystne dla długowieczności zwierząt” – powiedział John Richie, profesor na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii w USA.
„To badanie dostarcza pierwszych dowodów epidemiologicznych, że nadmierne spożycie aminokwasów siarkowych, może być związane z przewlekłymi chorobami u ludzi” – dodał Richie.
Czytaj też: Najlepsza dieta dla zdrowia? TO…
Naukowcy zbadali dietę i biomarkery krwi ponad 11 tysięcy uczestników krajowego badania w USA. Stwierdzono, że uczestnicy, którzy jedli pokarmy zawierające mniej aminokwasów siarkowych, mieli zwykle mniejsze ryzyko chorób kardiometabolicznych.
Eksperci opracowali zbiorczą ocenę ryzyka chorób kardiometabolicznych na podstawie poziomów niektórych biomarkerów we krwi uczestników po 10-16 godzinach postu, w tym cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i insuliny.
„Te biomarkery wskazują na ryzyko choroby u danej osoby, podobnie jak wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych” – powiedział Richie.
„Na wiele z tych poziomów mogą mieć wpływ długoterminowe nawyki żywieniowe” – dodał.
Naukowcy odkryli, że wyższe spożycie aminokwasów siarkowych, było związane z wyższym wynikiem ryzyka kardiometabolicznego. Nawet po uwzględnieniu potencjalnych czynników zakłócających, takich jak wiek, płeć i historia cukrzycy i nadciśnienia.
Odkryto również, że wysokie spożycie aminokwasów siarkowych, było związane z każdym rodzajem żywności. Oprócz ziaren, warzyw i owoców.
„Mięso i inne produkty wysokobiałkowe mają na ogół wyższą zawartość aminokwasów siarkowych” – powiedział Zhen Dong, główny autor badania.
„Ludzie, którzy jedzą dużo produktów roślinnych, takich jak owoce i warzywa, spożywają mniejsze ilości aminokwasów siarkowych. Wyniki te potwierdzają niektóre korzystne efekty zdrowotne obserwowane u osób będących na wegańskiej lub innej diecie roślinnej” – dodał Dong.
Czytaj też: TA SAŁATKA to samo ZDROWIE! Co to jest kachumber?
Źródło: Indianexpress.com
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze