Site icon Dziecko i Figura

Odkrycie ROKU! Dieta roślinna może pomóc zmniejszyć…

roślinna

Unsplash

W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „Lancet EClinical Medicine”, zbadano diety i biomarkery krwi ponad 11 tysięcy uczestników krajowego badania w USA. Co wykazano?

Według badań, diety o zmniejszonej zawartości aminokwasów siarkowych – występujących w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, nabiał, orzechy i soja – wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Aminokwasy są budulcem białek. Podkategoria zwana aminokwasami siarkowymi, w tym metionina i cysteina, odgrywa różne role w metabolizmie i zdrowiu.

„Przez dziesięciolecia uważano, że diety ograniczające aminokwasy siarkowe były korzystne dla długowieczności zwierząt” – powiedział John Richie, profesor na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii w USA.

„To badanie dostarcza pierwszych dowodów epidemiologicznych, że nadmierne spożycie aminokwasów siarkowych, może być związane z przewlekłymi chorobami u ludzi” – dodał Richie.

Czytaj też: Najlepsza dieta dla zdrowia? TO…

Naukowcy zbadali dietę i biomarkery krwi ponad 11 tysięcy uczestników krajowego badania w USA. Stwierdzono, że uczestnicy, którzy jedli pokarmy zawierające mniej aminokwasów siarkowych, mieli zwykle mniejsze ryzyko chorób kardiometabolicznych.

roślinna
Unsplash

Eksperci opracowali zbiorczą ocenę ryzyka chorób kardiometabolicznych na podstawie poziomów niektórych biomarkerów we krwi uczestników po 10-16 godzinach postu, w tym cholesterolu, trójglicerydów, glukozy i insuliny.

„Te biomarkery wskazują na ryzyko choroby u danej osoby, podobnie jak wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych” – powiedział Richie.

„Na wiele z tych poziomów mogą mieć wpływ długoterminowe nawyki żywieniowe” – dodał.

Naukowcy odkryli, że wyższe spożycie aminokwasów siarkowych, było związane z wyższym wynikiem ryzyka kardiometabolicznego. Nawet po uwzględnieniu potencjalnych czynników zakłócających, takich jak wiek, płeć i historia cukrzycy i nadciśnienia.

Odkryto również, że wysokie spożycie aminokwasów siarkowych, było związane z każdym rodzajem żywności. Oprócz ziaren, warzyw i owoców.

„Mięso i inne produkty wysokobiałkowe mają na ogół wyższą zawartość aminokwasów siarkowych” – powiedział Zhen Dong, główny autor badania.

„Ludzie, którzy jedzą dużo produktów roślinnych, takich jak owoce i warzywa, spożywają mniejsze ilości aminokwasów siarkowych. Wyniki te potwierdzają niektóre korzystne efekty zdrowotne obserwowane u osób będących na wegańskiej lub innej diecie roślinnej” – dodał Dong.

Czytaj też: TA SAŁATKA to samo ZDROWIE! Co to jest kachumber?

Unsplash

Źródło: Indianexpress.com

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze

Exit mobile version