Pokrzywa może pomóc w radzeniu sobie z depresją, zmęczeniem i obniżoną odpornością – powiedział w wywiadzie dla Radia Sputnik doktor med. Mikhail Ginzburg, dyrektor Instytutu Dietetyki i Dietoterapii Samara Research.
Cenne właściwości pokrzywy
Według Ginzburga, pokrzywa zawiera wiele bioaktywnych substancji, w tym flawonoidy oraz witaminy B9 i C. Ekspert zauważył, że roślina ta ma bardzo dobre właściwości poprawiające metabolizm.
„Pokrzywa może być czynnikiem stymulującym układ odpornościowy i regenerację komórek” – dodał Ginzburg.
Według eksperta, niedobór witaminy B9, może wywołać anemię, choroby serca i depresję.
Ginzburg podkreślił, że prawie wszyscy mogą jeść pokrzywę.
„Powinniśmy być jednak nieco bardziej ostrożni w przypadku chorób żołądka, takich jak zapalenie żołądka lub choroba wrzodowa” – dodał specjalista.
Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!
Czym jest pokrzywa?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest ceniona w medycynie już od dawna. Starożytni Egipcjanie używali pokrzywy w leczeniu zapalenia stawów i bólu dolnej części pleców, podczas gdy wojska rzymskie pocierały się nią, aby utrzymać ciepło.
Liście pokrzywy mają strukturę podobną do włosów, które kłują, a także powodują swędzenie, zaczerwienienie i obrzęk. Jednak po przetworzeniu w suplement, wysuszeniu, liofilizacji lub ugotowaniu, pokrzywa może być bezpiecznie spożywana.
Badania łączą tę roślinę z szeregiem potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak np.:
- zmniejszanie stanów zapalnych
- pomoc w leczeniu objawów powiększonej prostaty
- pomoc przy katarze siennym
- obniżanie ciśnienia krwi
- obniżanie poziomu cukru we krwi
- naturalny środek moczopędny
- pomoc w gojeniu ran i oparzeń
- poprawa zdrowia wątroby
- zmniejszenie krwawienia
Nie tylko pokrzywa
W grudniu 2019 r. naukowcy z Śródziemnomorskiego Instytutu Neurologicznego we Włoszech wymienili korzyści wynikające z częstego spożywania papryki chili. Ich zdaniem pomaga ona przedłużyć życie i zmniejsza ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci o 23 procent.
W badaniu wzięło udział 22 811 osób, których stan zdrowia monitorowano przez osiem lat. Eksperci zauważyli, że ci, którzy regularnie spożywali czerwoną paprykę chili, byli o 40 procent mniej narażeni na śmierć z powodu zawału serca.
Źródło: Healthline
Zdjęcia: Pixabay
Komentarze
Komentarze