Żeby uzyskać piękny efekt opalenizny, wcale nie trzeba smarować się wypełnionymi nadmiarem chemii kosmetykami ani leżeć przez wiele godzin na słońcu. Wystarczy…
Zacznij jeść te produkty!
Jeżeli marzy ci się piękna i przede wszystkim zdrowa opalenizna, zacznij częściej spożywać poniższe produkty!
Pomidory, arbuz, truskawki i wiśnie. Pomidory, arbuzy, truskawki i wiśnie są idealnymi pokarmami pomagającymi opalić się, ponieważ oprócz dostarczania witaminy C, która ma właściwości przeciwutleniające, wzmacniają układ odpornościowy i sprawiają, że skóra lśni. Zapewniają również witaminę A, która chroni elastyczność skóry i pomaga walczyć z odwodnieniem. Mają też w sobie likopen – bardzo skuteczny fotoprotekcyjny przeciwutleniacz, który nadaje skórze promienny wygląd.
Czytaj też: Oto 10 owoców o właściwościach leczniczych!
Czerwone owoce, czerwone wino i herbata. Te trzy produkty dostarczają polifenoli, bioaktywnych składników odżywczych, które m.in. zwalczają oznaki przedwczesnego starzenia się. Zapobiegają rozprzestrzenianiu się wolnych rodników spowodowanych czynnikami zewnętrznymi, a zatem pomagają utrzymać zdrową i promienną skórę, prowadząc do idealnej opalenizny.
Marchew. Marchew jest jedzeniem najbardziej kojarzonym z opalaniem, a to dlatego, że pobudza produkcję melaniny, która nadaje skórze opaleniznę przez melanocyty. Są one aktywowane po ekspozycji na słońce i jednocześnie chronią naszą skórę przed promieniami ultrafioletowymi. Marchewka to konieczność w twojej diecie, która przyniesie ci dodatkową korzyść, pomagając osiągnąć oszałamiający koloryt skóry.
Szpinak. Chociaż jego działanie nie jest tak dobrze znane jak działanie marchewki, szpinak również jest bardzo bogaty w beta-karoten. Substancja ta sprzyja opalaniu, a także sprawia, że opalenizna utrzymuje się dłużej.
Truskawki, pomarańcze, grejpfruty, kiwi. Wszystkie pokarmy bogate w witaminę C są bardzo pomocne, jeśli chodzi o utrzymanie idealnej opalenizny, ponieważ spowalniają wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry.
Tłusta ryba i orzechy. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdujące się głównie w tłustych rybach i produktach takich jak oliwa z oliwek i orzechy, doskonale nadają się do opalania, ponieważ poprawiają elastyczność błon komórkowych i równoważą hormony odpowiedzialne za nawodnienie i złogi tłuszczu w skórze właściwej. Oliwa z oliwek i orzechy mają również witaminę E, która ma ważne działanie przeciwutleniające.
Czytaj też: Niezwykłe właściwości kiwi! Owoc ten może sprawić, że…
Źródło: Healthline
Zdjęcia: Pexels
Komentarze
Komentarze