Podczas gotowania i prac w kuchni może dojść do oparzenia. W takiej sytuacji warto wcielić w życie niezbędne wskazówki, aby powikłania po oparzeniach nie były zagrożeniem dla naszego zdrowia i życia.
PIERWSZE MINUTY PO OPARZENIU
Natychmiast schłodź ranę pod strumieniem chłodnej, bieżącej wody. Warto pamiętać, aby nie była ona zimna!!! A jedynie chłodna. Po kilkunastu minutach osusz ranę jałowym gazikiem lub bandażem.
TO WARTO MIEĆ W DOMU W NAGŁYCH SYTUACJACH
W sytuacji, w której dochodzi do oparzenia, warto mieć w swojej apteczce piankę lub żel, który schłodzi ranę i zapobiegnie jej dalszemu rozprzestrzenianiu. Nigdy nie używaj substancji tłustych czy oleistych!!! Jeśli po jakimś czasie od zdarzenia pojawią się pęcherzyki – nie zrywaj ich, ani nie przebijaj, może to bowiem skutkować niebezpieczną infekcją.
O TYM MUSISZ PAMIĘTAĆ
Ranę po oparzeniu osłaniaj opatrunkiem. Zmieniaj go raz dziennie.
Źródło: Świat kobiety
Zdjęcie: Pixabay
Zobacz też: Ewa Farna niedawno urodziła, a już wraca do pracy! „Można cieszyć się macierzyństwem i grać koncerty”
Komentarze
Komentarze