Myślimy, że nie ma nic zdrowszego do jedzenia niż sałatki. Ale nie zawsze sałatki są zdrowe. Radzimy, których składników unikać, żeby sałatka była naprawdę wartościowa.
1. Rozdrobnione sery
Sery są zdrowe, owszem, ale jeśli są to sery białe, o małej zawartości tłuszczu. Do sałatek zazwyczaj ścieramy zwykły żółty ser, który już taki zdrowy nie jest. Wystarczy zrezygnować z dwóch łyżek startego sera, a oszczędzimy sobie 170 kalorii, czyli jakieś 16 gramów tłuszczu.
2. Crispy Noodles
To ostatnio coraz modniejszy dodatek do sałatek, który pochodzi z Azji. Crispy Noodles są zwykłym makaronem, a makaron do lekkostrawnych nie należy.
3. Smażony kurczak
Białe mięso jest zdrowe i nie tuczy. Warto je spożywać, a szczególnie zamiast wieprzowiny. Jednak lepiej dodać do sałatki parowaną lub gotowaną, a nawet grillowaną pierś z kurczaka obsypaną przyprawami, niż to samo mięso usmażone wcześniej na oleju czy innym tłuszczu.
Czytaj też: Bądź FIT i zadbaj o swoje ZDROWIE! Sałatka z kurczakiem i serem feta
4. Suszone owoce
Wydawać by się mogło, że nie ma nic w nich złego. Niestety, do suszonych owoców, często dodawany jest cukier. Lepiej kupić świeże i wkroić do sałatki.
5. Bekon z indyka
Promowany jako mniej kaloryczny zamiennik tradycyjnego bekonu, nie zawsze taki jest. Często bekon z indyka ma tyle samo kalorii co wieprzowy, a dużo więcej substancji konserwujących.
6. Awokado
Choć jest rośliną, to ma strasznie dużo kalorii (w 100 gramach aż 221), dlatego lepiej zamiast awokado dodać do sałatki coś innego.
Czytaj też: SAŁATKA bogata w WITAMINĘ C! Przygotujesz ją w 10 MINUT, potrzebne tylko 3 SKŁADNIKI!
Komentarze
Komentarze