Oto NAJLEPSZA dieta 2020 roku!

Już trzeci rok z rzędu dieta śródziemnomorska znalazła się na czele rankingu na najlepsze diety świata, przeprowadzonego przez U.S. News. Na czym ona polega i jakie są jej największe korzyści zdrowotne?

Dieta śródziemnomorska liderem

„Cechami charakterystycznymi najlepszej dla zdrowia diety są: równowaga, łatwość utrzymania, smakowitość, przyjazność dla rodziny, zrównoważony rozwój, a także zdrowie. Dieta śródziemnomorska jest prawdziwym liderem we wszystkich tych polach” – powiedział doktor David Katz, założyciel Yale University Prevention Research Center.

„Nic dziwnego, że dieta śródziemnomorska pozostaje najlepszą dietą ogólnie. Łatwo ją utrzymać i jest ona gwarancją zdrowego stylu życia” – dodała dietetyczka Lisa Drayer.

Czytaj też: Odkrycie ROKU! Dieta roślinna może pomóc zmniejszyć…

dieta
Unsplash

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Prawdziwa śródziemnomorska dieta oparta jest na tradycyjnych owocach, warzywach, fasoli, orzechach, owocach morza, oliwie z oliwek i nabiale – z nieodłącznym kieliszkiem czerwonego wina. W ten sposób odżywiają się mieszkańcy Krety, Grecji i południowych Włoch, wśród których wskaźnik chorób przewlekłych jest jednym z najniższych na świecie, a średnia długość życia plasuje się wśród najwyższych.

Jednak prawdziwa śródziemnomorska dieta to coś więcej niż tylko jedzenie świeżej, zdrowej żywności. Codzienna aktywność fizyczna i dzielenie się posiłkami z innymi, są istotnymi elementami śródziemnomorskiej piramidy dietetycznej. Razem mogą one mieć głęboki wpływ na nasz nastrój i zdrowie psychiczne oraz pomóc w głębokim docenieniu przyjemności z jedzenia zdrowych i pysznych potraw.

Korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej

  1. Może pomóc w walce z chorobami serca, niektórymi nowotworami, cukrzycą i osłabieniem funkcji poznawczych.
  2. Może poprawić poziom cholesterolu, poziom cukru we krwi i ogólne zdrowie naczyń krwionośnych. To z kolei może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera lub otępienia.
  3. Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wymaga ograniczenia spożycia rafinowanego chleba, przetworzonej żywności i czerwonego mięsa. Zachęca też do picia czerwonego wina zamiast wysokoprocentowego alkoholu. Wszystkie te czynniki mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca i udarowi.
  4. Wysoki poziom przeciwutleniaczy w diecie śródziemnomorskiej, może zapobiec uszkodzeniu komórek, zmniejszając w ten sposób ryzyko choroby Parkinsona.
  5. Zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby serca lub raka, dzięki diecie śródziemnomorskiej, zmniejszasz ryzyko śmierci w dowolnym wieku o 20%.
  6. Dieta ta jest bogata w błonnik, który powoli się trawi i zapobiega ogromnym wahaniom poziomu cukru we krwi oraz może nam pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi.

Czytaj też: Zimowa dieta – jak powinna wyglądać?

dieta
Unsplash

Źródło: Helpguide, CNN

Zdjęcia: Unsplash

Komentarze

Komentarze