Gdy katar trwa kilka tygodni, staje się gęsty, utrudnia oddychanie przez nos i powoduje ból głowy, to sygnał, że przeziębienie przeszło w zapalenie zatok. A to oznacza, że produkowana przez błonę śluzową nosa i zatok wydzielina nie może z nich wypłynąć. Rozpiera je, powoduje ucisk i ból głowy. Czyli gotowe zapalenie zatok. Jedną z naturalnych recept na tę dolegliwość, są … zupy. Tak, tak. Oto trzy przepisy na zupy, które raz dwa trzy poradzą sobie z zatokami!
Marchewkowa z imbirem
Przepis na zupę: 4 marchewki i 2 pietruszki oczyszczamy, kroimy w plasterki. 1 cebulę obieramy, siekamy. Na 2 łyżkach masła klarowanego podsmażamy cebulę, potem marchewki oraz 2 pietruszki. Dodajemy 1 łyżkę świeżo startego kłącza imbiru i 300 ml gorącego bulionu. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy, solimy.
Gulaszowa z papryką
Przepis na zupę: 1 paprykę i 4 obrane ziemniaki kroimy. Tniemy w kostkę 20 dag wołowiny, smażymy na 1 łyżce oleju. Doprawiamy ostrą papryką. 1 obraną cebulę i 1 papryczkę chili siekamy, dodajemy do mięsa, rumienimy. Dodajemy warzywa, pomidory (z puszki), 4 szkl. wody, solimy. Gotujemy 30 min.
Meksykańska z pieprzem
Przepis na zupę: 2 ząbki czosnku i 1 cebulę obieramy, siekamy, smażymy na 1 łyżce oleju. Dodajemy 40 dag mięsa mielonego, rumienimy. Przekładamy do garnka, wlewamy 4 szkl. bulionu. Gotujemy. Dokładamy przecier pomidorowy, po 5 łyżek czerwonej fasoli i kukurydzy (z puszki). Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem.
Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-trzy-zupy-ktore-ulza-gdy-dokuczaja-zatoki,nId,2731086#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Komentarze
Komentarze