Pić mleko czy lepiej go nie pić? Oto jest pytanie!
Zwolennicy tego napoju podkreślają, że mleko jest doskonałym źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie. Z kolei przeciwnicy, zwracają uwagę na nietolerancję laktozy u dorosłych i szkodliwość tłuszczu pochodzenia mlecznego.
Ostatnio, naukowcy z University of McMaster stwierdzili, że spożywanie trzech porcji produktów mlecznych dziennie, wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
W badaniu wzięły udział 136 384 osoby w wieku 35-70 lat z 21 krajów świata. Specjaliści określili dietę wolontariuszy i monitorowali ich zdrowie przez 9 lat. Podczas całego okresu obserwacji zarejestrowano 6796 zgonów i 8555 przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Jedna porcja nabiału była równoznaczna z:
- szklanką mleka lub jogurtu o wadze 244 gramów
- 15 gramami sera
- lub 5 gramami masła
Wszyscy uczestnicy badania zostali podzieleni na cztery grupy w zależności od liczby spożywanych porcji. Stwierdzono, że w przypadku tych, którzy jedli najwięcej produktów mlecznych (średnio 3,2 porcji), ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia oraz innych przyczyn, było na poziomie 2,2 procent.
Naukowcy zalecają codzienne spożycie mleka podkreślając, że ma ono wiele wartości dzięki obecności specyficznych aminokwasów, nienasyconych tłuszczów, witamin K1 i K2, wapnia, magnezu, potasu i probiotyków.
Czytaj też: Pełne czy o niskiej zawartości tłuszczu? Jakie mleko jest LEPSZE dla naszego dziecka?
Źródlo: CNN
Zdjęcia: Unsplash
Komentarze
Komentarze