Twoje dziecko zaczyna się interesować gotowaniem i pieczeniem? Chcesz, aby samo spróbowało swoich sił w kuchni, jednak obawiasz się, czy sobie poradzi? Mamy świetny przepis na pyszne babeczki, których przygotowanie jest dziecinnie proste! Twoje dziecko z pewnością będzie z siebie dumne.
Zazwyczaj dzieci już w wieku 9-10 lat chcą nie tylko pomagać rodzicom w kuchni, ale także samodzielnie spróbować swoich sił. Dzieci najchętniej zaczynają podboje w kuchni od słodkich wypieków. Trudno się dziwić 🙂
Mamy dla Was prosty i szybki przepis na babeczki (muffinki) z czekoladą, które zawsze się udają. Dzieci je pokochają!
Babeczki z kawałkami czekolady
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 ml wody gazowanej (można zastąpić mlekiem)
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj składniki sypkie (mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia)
- W drugiej misce wymieszaj wodę gazowaną, olej i jajka. Użyj do tego trzepaczki do jajek
- Połącz składniki obu misek i wymieszaj je trzepaczką. Mieszaj tylko do połączenia składników, niezbyt długo.
- Do ciasta dodaj kawałki czekolady i delikatnie je wmieszaj za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Do formy na babeczki włóż papierowe foremki, a następnie wypełnij je ciastem do około 1/3 ich wysokości
- Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy babeczki na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk babeczek. Czas przygotowania ciasta to nie więcej jak 15 minut.
Z pewnością jest to jeden z prostszych przepisów cukierniczych. Babeczki praktycznie zawsze się udają i bez wątpienia idealnie się sprawdzą jako pierwszy wypiek Twojego dziecka!
Źródło: www.domowe-wypieki.pl
Komentarze
Komentarze