Witamina A jest nam bardzo potrzebna w codziennym funkcjonowaniu. Odpowiada ona za dobry wzrok, działanie układu odpornościowego, a także prawidłowy wzrost organizmu.
Jej „prekursorem” jest beta-kryptoksantyna, substancja, która nadaje owocom i warzywom intensywny kolor – żółty, pomarańczowy czy czerwony. To dlatego np. marchewkę kojarzymy z dobrym wzrokiem. Jednak najnowsze badania wskazują, że to pomarańcze są najlepszym źródłem beta-kryptoksantyny.
Konkretnie mowa o soku z pomarańczy i to nie o tym świeżo wyciskanym, ale pasteryzowanym. To w tej formie prekursor witaminy A jest lepiej przyswajany.
Warto więc wśród zalecanych 5 porcji warzyw czy owoców dziennie, uwzględnić szklankę soku pomarańczowego!
(aw), źródło: sadyogrody.pl, fot. pixabay
Komentarze
Komentarze