Do zwalczania mszyc najczęściej stosuje się środki chemiczne. W sytuacji, gdy mszyce pojawiły się na koperku czy pietruszce warto użyć ekologicznych sposobów.
Wśród grządek warzyw i roślin można zasadzić rośliny, które skutecznie odstraszają mszyce. Są to: cebula, lawenda, mięta, czosnek.
Oto wywary, które można samemu przygotować w domu:
czosnek-z około 200 g roztartych nasion zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godziny oraz wywar- wyciąg gotować przez 20 minut. Stosuje się je bez rozcieńczania, również przeciwko innym szkodnikom oraz chorobom roślin
cebula-wywar z 75 g pociętej cebuli zalać 10 l wody i gotować przez 30 minut, stosuje się bez rozcieńczania
mniszek lekarski (mlecze)– wyciąg z 400 g liści zalać 10 l wody i zostawić na trzy godziny
pokrzywa– pól kg roślin zebranych przed kwitnieniem zalać 10 l wody i pozostawić na 24 godziny
wrotycz pospolity-300g świeżego ziela lub 30g suszu z wrotyczu zalewamy 10 litrami zimnej wody i pozostawiamy na 24 godziny (wytworzy się lekka piana). Następnie przecedzamy i rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:2.
ZOBACZ TEŻ:Potrzebujesz ukoić ZSZARPANE NERWY? To ma lepsze działanie niż tabletki uspokajające!
Na mszyce również:
mleko i woda– w proporcji 1:1 (wymieszaj i spryskaj)
szare mydło(200g na 1 litr letniej wody)
ocet– roztwór w proporcji 1:10
Źródło:grody/ pixabay
Komentarze
Komentarze